Tomasz Strzelczyk piecze filety z kurczaka w "papilotach". Bardziej soczystych nie jedliście

Pierś z kurczaka to jeden z najbardziej uniwersalnych produktów, w które regularnie zaopatrujemy nasze lodówki. Zwykle jednak po prostu ją pieczemy lub smażymy w panierce, a pysznych możliwości jest znacznie więcej. Zobaczcie prosty przepis Tomasza Strzelczyka, a kurczak w papilotach stanie się waszym nowym obiadowym ulubieńcem.
Jak zrobić kurczaka w papilotach?
Aby przygotować pierś z kurczaka w papilotach według Tomka Strzelczyka, wystarczy tylko kilka dodatków i obowiązkowo parę arkuszy papieru do pieczenia. Oczywiście podstawą jest wyraziste mięso, więc jako prostej marynaty używamy koncentratu pomidorowego i kilku podstawowych przypraw. Do tego przydadzą się też ziemniaki, papryka oraz cebula, a wtedy stworzymy szybki obiad 2w1 i nie będziemy musieli już gotować żadnych dodatków do mięsa.
Całość wieńczy tarty ser, który pięknie rozpuści się podczas pieczenia, tworząc na mięsno-warzywnych papilotach smakowitą pierzynkę. Zobaczcie ten prosty przepis pochodzący z TikToka Tomasza Strzelczyka.

Kurczak w papilotach - przepis Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 3 filety z kurczaka,
- 800 g ziemniaków,
- 1 cebula,
- 1 papryka,
- 200 g tartego sera żółtego,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- odrobina ostrej papryki,
- 1 łyżeczka kopru włoskiego,
- sól i pieprz do smaku,
- kilka gałązek świeżego rozmarynu.
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonym wrzątku przez 10 minut. W tym czasie kroimy filety z kurczaka, również w kostkę. Następnie mięso posypujemy solą, pieprzem i ostrą papryką oraz mieszamy z koncentratem pomidorowym i olejem. Dokładnie obtaczamy w tej marynacie kurczaka i odstawiamy go na chwilę.
W międzyczasie kroimy paprykę w dużą kostkę, a cebulę w plastry. Ziemniaki natomiast odcedzamy i osuszamy na ręczniku papierowym. Następnie przekładamy kartofle do miski i posypujemy odrobiną soli, pieprzem i koprem włoskim.
Kawałki papieru do pieczenia zwijamy na końcach i formujemy łódeczki. Następnie do każdej z nich wkładamy po trochę ziemniaków, papryki, cebuli, a na górę kawałki kurczaka. Wszystko posypujemy startym serem i układamy na wierzchu po gałązce rozmarynu, po czym układamy papiloty na blaszce i zapiekamy w 180 stopniach przez około 30 minut.

