Tomek Strzelczyk ma swój przepis na oponki serowe. Nie dodaje drożdży, a są puchate i lekkie

Karnawałowe faworki i pączki nie są waszymi ulubionymi słodyczami? Wybierzcie oponki serowe, a nie pożałujecie. Chrupiące i rumiane na zewnątrz, a w środku puszyste i rozpływające się w ustach krążki smakują każdemu i zawsze pierwsze znikają ze stołu. Ważne jednak, aby trzymać się kilku prostych zasad, a wtedy z pewnością wyjdą jak trzeba. Zobaczcie sprawdzony przepis Tomasza Strzelczyka.
Co zrobić, żeby oponki serowe były miękkie?
Choć przepis na oponki serowe nie jest trudny, to łatwo można go zepsuć kilkoma popularnymi błędami. Po pierwsze, nie bez znaczenia jest też wybór odpowiednich składników, dlatego zacznijmy od tego, jaki ser na oponki serowe nadaje się najlepiej? Zdecydowanie warto wybrać gęsty twaróg tłusty lub półtłusty, gdyż jego odtłuszczone i kremowe zamienniki nie nadadzą ciastu po usmażeniu tak pulchnej i mięciutkiej konsystencji. Co więcej, Tomasz Strzelczyk nie dodaje do swojego przepisu drożdży, a zamiast nich wybiera sodę oczyszczoną i odrobinę octu. Taki duet sprawia, że ciasto nie tylko pięknie rośnie, ale przy okazji jest znacznie łątwiejsze i szybsze w przygotowaniu.
Drugim ważnym elementem jest odpowiednia technika smażenia. Wielu z nas po prostu wrzuca wykrojone z ciasta oponki serowe na głęboki, mocno rozgrzany tłuszczu, jednak trzeba tu pamiętać o 1 bardzo istotnej rzeczy. Tomasz Strzelczyk podkreśla w swoim przepisie, aby nie wrzucać zbyt wielu oponek na rozgrzany tłuszcz, bo wtedy mocno obniżymy jego temperaturę. Warto więc smażyć te serowe kółeczka po kolei, małymi partiami.

Przepis na oponki serowe według Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 500 g półtłustego twarogu,
- 4 żółtka,
- 200 ml śmietany 18%,
- 80 g cukru,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki octu,
- 15 g cukru wanilinowego,
- olej do smażenia + odrobina alkoholu,
- cukier puder do dekoracji.
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Do tego dodajemy twaróg, żółtka, śmietanę oba cukry oraz sodę i ocet. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto, a następnie wałkujemy je na grubość około 1,5-2 cm. Teraz przechodzimy do wykrajania oponek, a najłatwiej będzie zrobić to przy pomocy szklanki i kieliszka. Szklanką wycinamy więc duże kółka, a w środku każdego z nich robimy mały otwór kieliszkiem.
Tak przygotowane oponki serowe smażymy na głębokim oleju z odrobiną alkoholu, dzięki czemu nasze słodkości nie będą chłonęły aż tak dużo tłuszczu. Usmażone oponki lekko studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Źródło: Youtube.com/@ODDASZFARTUCHA

