Lubiany przez Polaków kucharz nie próżnuje i już nagrał film w którym pokazuje, jak zrobić bigos na święta. Jest tutaj dużo mięsa, dwa rodzaje kapusty, mnóstwo przypraw i ciekawe dodatki, które sprawiają, że danie to staje się arcydziełem. To doskonały bigos na święta - aromatyczny, pełen mięsa, dokładnie taki, jak trzeba. Zobaczcie, jak robi go Tomek Strzelczyk.

Reklama

Świąteczny bigos według Tomka Strzelczyka

Tomek już na początku filmu podkreślił, że ile osób, tyle sposobów na bigos i „każdy z nich jest rewelacyjny”. Postanowił więc podzielić się swoją recepturą na to lubiane przez Polaków danie - może ktoś z was się zainispiruje i ugotuje taki bigos na święta?

Jest tutaj wszystko, czego potrzeba. Prawie 2 kg mięsa, kapusta biała i kiszona, a także przyprawy - goździki, ziele angielskie, jałowiec i jeszcze coś szczególnego. Chodzi tutaj o suszone śliwki, które ze świętami kojarzą się jak nic innego. Robimy z nich susz, dodajemy do pieczonego schabu, a Tomek Strzelczyk kroi je do bigosu. W takim wydaniu na święta będzie pasował wprost doskonale.

Przepis Tomka Strzelczyka na bigos „na bogato”

Składniki:

  • 1,5 kg wybranego mięsa (np. żeberka wieprzowe, boczek i kawałek wołowiny)
  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 1 kg świeżej kapusty
  • 400 g wędzonki (np. kiełbasa, boczek i szynka wędzona)
  • 100 g śliwek suszonych
  • 100 g suszonych grzybów
  • 50 g smalcu
  • pół szklanki wytrawnego, czerwonego wina
  • 4 owoce jałowca
  • 2 goździki
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • szczypta kminku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Pokrójcie drobno świeżą kapustę i włóżcie do garnka. Następnie odciśnijcie kapustę kiszoną i dodajcie do świeżej. Włóżcie jeszcze 50 g smalcu (ok. 3 łyżki) i wymieszajcie. Podgrzejcie i gotujcie kapustę na średnim ogniu.

Następnie pokrójcie wybrane mięso w kostkę. Tomek użył boczku, żeberek wieprzowych i kawałka wołowiny. Ważne, by było to kilka rodzajów mięsa. Kucharz podkreśla, że dzięki temu bigos jest bardziej smaczny.

Na patelni rozpuśćcie 2 łyżki smalcu i podgrzejcie. Gdy już będzie rozgrzany, wrzućcie ok. ⅔ pokrojonego mięsa i podsmażcie. Kiedy się zrumieni, przełóżcie je do garnka z kapustą wraz z surowymi kawałkami, które się nie smażyły. Wymieszajcie i gotujcie parę minut.

W międzyczasie weźcie wędzonkę, pokrójcie na mniejsze kawałki i dorzućcie do garnka. Tomek użył kiełbasy, boczku oraz szynki wędzonej.

Wsypcie do garnka jeszcze ziele angielskie, pieprz, kminek, goździki, jałowiec i liście laurowe. Wrzućcie też śliwki i wlejcie pół szklanki czerwonego, wytrawnego wina.

Reklama

Dodajcie też do bigosu namoczone wcześniej, suszone grzyby. Wymieszajcie i duście pod przykryciem przez 4-5 godzin. Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama