Tomek Strzelczyk robi pieczarkowy pasztet do chleba. Wychodzi idealnie kremowy, bo miksuje grzyby z 1 składnikiem

W tym artykule:
- Jak zrobić pasztet pieczarkowy?
- Pasztet pieczarkowy - dodatki
- Pasztet pieczarkowy - przepis Tomasza Strzelczyka
Tak przygotowany pasztet to nie tylko genialne smarowidło na kanapki, ale i pyszny farsz do wszelkiego rodzaju naleśników czy tostów. Aby go przygotować, nie potrzebujecie skomplikowanych składników, a całość zajmie wam dosłownie chwilę. Trzymajcie się jednak proporcji, bo tylko wtedy pieczarkowy pasztet wyjdzie jak od Tomasza Strzelczyka.
Jak zrobić pasztet pieczarkowy?
W sieci i książkach kucharskich znajdziemy dziesiątki przeróżnych przepisów na pasztety, ale ten, który pokazał na swoim kanale YouTube Tomasz Strzelczyk, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Wszystko to za sprawą dodatku podsmażonych pieczarek, które nie tylko genialnie podkręcają smak i aromat, ale po zblendowaniu z mięsem zapewniają również idealnie kremową konsystencję.
Co więcej, taki pasztet nie wymaga pieczenia, bo wszystkie składniki są już wcześniej podsmażone na patelni i wystarczy je zmiksować na gładkie smarowidło, idealne do chleba. Aby jednak pieczarkowy pasztet był wyrazisty, niezbędnych będzie kilka dodatków. Zobaczcie, co warto dorzucić do blendera, aby masa wyszła, jak trzeba.

Pasztet pieczarkowy - dodatki
Tomasz Strzelczyk dodaje do podsmażonej wątróbki i pieczarek cebulkę i czosnek, ale to dopiero początek budowania finalnego smaku i aromatu dania. Warto też tu dorzucić gałkę muszkatołową i tymianek, które idealnie pasują do pasztetu. Najlepiej samodzielnie zetrzeć gałkę na tarce o drobnych oczkach, a tymianek wybrać w wersji świeżej, która pachnie i smakuje zdecydowanie lepiej, niż suszona przyprawa z torebki. Do tego zostaje już tylko sól oraz pieprz do smaku i mamy najpyszniejszy pieczarkowy pasztet do chleba. Zobaczcie dokładne proporcje każdego ze składników i bierzcie się za testowanie tej prostej i przepysznej receptury.
Pasztet pieczarkowy - przepis Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 0,5 kg pieczarek brązowych,
- 500 g wątróbki,
- 2 cebule,
- 6 małych ząbków czosnku,
- 30 ml śmietanki 30 %,
- 3 łyżki serka śmietankowego,
- 50 g masła,
- 1 pęczek tymianku,
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku,
- masło klarowane do smażenia.
Przygotowanie:
- Pieczarki dokładnie oczyszczamy, kroimy (2-3 zostawiamy do dekoracji) i podsmażamy na maśle klarowanym razem z połową posiekanego tymianku.
- W tym czasie obieramy i siekamy 1 cebulę oraz 3 małe ząbki czosnku, a następnie dorzucamy je na patelnię do smażących się pieczarek. Całość przyprawiamy solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.
- Podsmażone warzywa przekładamy do blendera, a na tej samej patelni wykładamy wątróbkę. Drugą cebulę i resztę czosnku również obieramy i siekamy, po czym dorzucamy je na patelnię po przewróceniu wątróbki. Dodajemy też jeszcze więcej masła klarowanego i resztę posiekanego tymianku i zostawiamy wszystko na około 10 minut.
- Usmażoną wątróbkę również przekładamy do blendera, dodajemy świeżo mielony czarny pieprz i jeszcze trochę soli, a następnie wlewamy śmietankę 30% i miksujemy wszystko na gładką masę.
- Do zblendowanej masy dodajemy serek śmietankowy, dokładnie mieszamy całość i próbujemy, czy masy nie trzeba jeszcze doprawić solą lub pieprzem.
- Gotową masę na pasztet pieczarkowy przekładamy do pojemniczka i ozdabiamy wierzch kilkoma plasterkami podsmażonych pieczarek. Na koniec wszystko studzimy i wkładamy do lodówki na całą noc i rano możemy go zajadać na kanapkach.
Źródło: YouTube.com/@ODDASZFARTUCHA


