Tomek Strzelczyk zrobił najbrzydszą gotowaną babkę na świecie. Ale po 1 kęsie przepadniecie

Babka gotowana powstaje inaczej niż wszystkie ciasta, ale to nie wszystko, co ją wyróżnia, bo ma też wyjątkowo delikatną strukturę i wychodzi obłędnie puszysta. W tym przepisie nie musicie rozgrzewać piekarnika, bo wszystko dzieje się w dużym garnku, a przygotowanie ciasta to bułka z masłem. Zobaczcie, jak robi to Tomasz Strzelczyk.
Jak zrobić babkę gotowaną?
Choć przepis na babkę gotowaną jest prosty, to aby go zrobić, musicie mieć specjalną blaszkę w kształcie wiaderka. Taką formę wypełnia się masą, przykrywa szczelnym wieczkiem, a następnie wkłada do dużego garnka wypełnionego zimną wodą. Potem zostaje już tylko uzbroić się w cierpliwość i czekać na idealnie puszyste, lekkie, delikatne i mięciutkie ciasto. Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście babki w ten sposób, koniecznie spróbujcie, bo dosłownie sama rozpływa się w ustach. Co prawda Tomasz Strzelczyk mówi w swoim filmie, że to "najbrzydsza babka jaką zrobił", ale smak wynagradza tu wszystko.

Gotowana babka - przepis Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 200 g miękkiego masła,
- 150 g cukru,
- 6 jajek,
- 200 g mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka gorzkiego kakao,
- 1 mała cytryna
- 2 łyżki spirytusu,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Jajka wybijamy i oddzielamy białka od żółtek.
- Miękkie masło ucieramy, stopniowo dodając cukier. Gdy masa będzie już puszysta, dodajemy do niej żółtka i dalej miksujemy całość.
- Teraz wlewamy sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz spirytusu i ucieramy wszystko na jednolitą masę.
- Na koniec wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną i po raz ostatni łączymy ciasto.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy ją do ciasta, delikatnie mieszając całość łyżką lub szpatułką.
- Następnie ciasto rozdzielamy na pół do dwóch misek i jedną część mieszamy z kakao.
- Foremkę do babki gotowanej dokładnie smarujemy masłem w każdym zakamarku, a następnie wysypujemy ją mąką. Do tak przygotowanej blaszki przelewamy ciasto, mieszając naprzemiennie po trochę jasnej i ciemnej masy.
- Wypełnioną formę wstawiamy do garnka z zimną wodą i dociążamy czymś ciężkim, aby nie pływała po wierzchu.
- Teraz włączamy palnik i gotujemy babkę na małym ogniu przez około 1,5 godziny od momentu zagotowania. Następnie wyłączamy palnik i zostawiamy babkę w garnku jeszcze na 10 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy blaszkę i przekładamy ją do miski z zimną wodą.
- Po ostudzeniu formy zdejmujemy wieczko i przewracamy naczynie do góry dnem, a babka gotowana powinna łatwo "wyjść" z formy.
- Odstawiamy ją do przestygnięcia, a w międzyczasie robimy prosty lukier z soku z połowy cytryny oraz cukru pudru. W razie potrzeby dodajemy odrobinę gorącej wody i mieszamy aż uzyskamy idealną konsystencję.
- Wystudzoną babkę polewamy lukrem i gotowe.
Źródło: Youtube.com/@ODDASZFARTUCHA

