W tym artykule:

  1. Jak zrobić tort Napoleon?
  2. Składniki na krem:
  3. Przygotowanie tortu Napoleon
  4. Pomysł na błyskawiczny tort Napoleon
Reklama

Jeśli można wybrać ciasta, które Polacy kochają najbardziej, to będą to wszelkiego rodzaju przekładańce. Zaczynając od malinowej chmurki, po miodowniki, pleśniaki, a kończąc na wielowarstwowych tortach.

To ciasto smakuje trochę jak napoleonka, jednak robi się je inaczej, a i efekt końcowy jest zdecydowanie bardziej imponujący. Pomiędzy lekko chrupiącymi płatami ciasta znajduje się przepyszny krem, a całość wygląda oszałamiająco. Wbrew pozorom przygotowanie tego toru wcale nie jest trudne, a zawsze robi ogromne wrażenie na gościach. Zobaczcie, jak zrobić tort Napoleon w swoim domu. Taki tort można zrobić na weekend, ale też podać na rodzinna uroczystość. Gwarantujemy, że zachwytom nie będzie końca.

pleśniak

Jak zrobić tort Napoleon?

Do jego przygotowania będziecie potrzebować przede wszystkim cierpliwości, ponieważ ciasto składa się z 16 cieniutkich placków przełożonych kremem. Ale gwarantujemy, że to się opłaci. Kajmakowy krem na delikatnych płatach ciasta to prawdziwe niebo w gębie. Przygotujcie:

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 150 g masła
  • 2 łyżki octu
  • 200 ml wody

Składniki na krem:

  • 800 ml mleka
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 4 żółtka
  • 2/3 szklanki cukru
  • duży budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 100 g masła
  • 200 ml śmietanki 30%

Przygotowanie tortu Napoleon

Zacznijcie od przygotowania ciasta. Zimne masło posiekajcie razem z mąką, aż równomiernie się połączą. Dodajcie ocet, wodę, jajko i zacznijcie wyrabiać na stolnicy. Gdy ciasto będzie jednolite, miękkie i sprężyste uformujcie kulę i włóżcie do lodówki na 1 godzinę.
W międzyczasie przygotujcie 2 blaszki i 2 arkusze papieru do pieczenia. Piekarnik nagrzejcie do 200 stopni C. Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielcie na 16 części. Kolejno bierzcie każdy kawałek, rozwałkujcie cienko, starając się zrobić koło. Następnie z rozwałkowanego ciasta wytnijcie równe koło o średnicy 22cm i nakłujcie widelcem. Wstawcie do nagrzanego piekarnika na ok. 5 minut. W międzyczasie przygotujcie kolejne koło ciasta i gdy wyjmiecie pierwsze, wstawcie od razu drugie, ponownie na 5 minut. Tak upieczcie 16 kawałków ciasta.

Teraz przygotujcie krem. Żółtka zmiksujcie z 1 szklanką mleka dodajcie mąkę, budyń i całość wymieszajcie. Resztę mleka zagotujcie dodając cukier. Do gotującego się mleka wlejcie masę żółtkową i ciągle mieszając gotujcie, aż masa zgęstnieje i nie będzie w niej grudek, podobnie, jak gotuje się budyń. Ugotowaną masę zdejmijcie z ognia, przykryjcie folią spożywczą i zostawcie do ostudzenia.
Masło utrzyjcie na puch, ciągle miksując, dodawajcie partiami zimy budyń na przemian z masą kajmakową. Na koniec dodajcie ubitą na sztywno śmietankę i delikatnie wymieszajcie całość łyżką.

Na paterze połóżcie pierwszy blat, posmarujcie kremem (ok. 2-3 łyżki) i przykryjcie kolejnym blatem. Znów posmarujcie kremem i tak kolejno 16 warstw. Na koniec tort przykryjcie folią i wstawcie do lodówki, by blaty zmiękły i lekko opadły. Wtedy można wyrównać brzegi, by tort wyglądał estetycznie.

Wielką zaleta tego toru jest to, że najlepiej smakuje po 2-3 dniach, dlatego można go zrobić wcześniej, a tuż przed samym przyjęciem zając się innymi potrawami.

Reklama
krem kajmakowy z masłem orzechowym

Pomysł na błyskawiczny tort Napoleon

Jeśli przeraża was wyrabianie i wałowanie ciasta 16 razy, możecie sobie ułatwić pracę i zrobić tort z gotowego ciasta francuskiego. Taki tort Napoleon zrobicie w mniej niż 30 minut. Jedyne, co musicie zrobić to przygotować krem z powyższego przepisu, i upiec gotowe płaty ciasta francuskiego według instrukcji na opakowaniu. Oczywiście nie kupujcie 16 blatów. W uproszczonym deserze możecie zrobić 3-5 warstw ciasta francuskiego, wedle uznania.

Reklama
Reklama
Reklama