Tort z sałatki jarzynowej zachwyci gości. Zamiast mieszać w misce kroję po kawałku

Sałatka jarzynowa to niewątpliwie jedna z podstawowych pozycji na tradycyjnym wigilijnym stole. W każdym domu robi się ją nieco inaczej, dorzucając różne dodatki i doprawiając na swój własny ulubiony sposób, jednak można zrobić to jeszcze lepiej. Wystarczy nieco zmienić sposób podania, a powstanie genialny tort z sałatki jarzynowej. Zobaczcie, jak łatwo się go robi.
Jak zrobić tort z sałatki jarzynowej?
Choć danie wygląda przepięknie i zachwyca każdego, sam przepis na tort z sałatki jarzynowej to bułka z masłem. Używamy bowiem dokładnie tych samych składników co w klasycznej recepturze i dokładnie tak samo je kroimy, z tą różnicą, że zamiast mieszać wszystkie produkty z majonezem, układamy je warstwami w tortownicy. Ważne jednak, aby najpierw dokładnie wyłożyć blachę przezroczystą folią spożywczą, bo w przeciwnym razem potem możemy mieć trudności z wyjęciem gotowego przysmaku. Kolejność składników może być dowolna, jednak należy pamiętać, aby każdy kolejny poziom przekładać cienką warstwą majonezowego sosu, aby składniki dobrze się razem "skleiły".

Prosty przepis na tort z sałatki jarzynowej
Składniki:
- 6 marchewek,
- 4 ziemniaki,
- 2 korzenie pietruszki,
- 5 jaj na twardo,
- 1 czerwona cebula,
- 1 puszka groszku konserwowego,
- 5 ogórków kiszonych,
- 5 czubatych łyżek majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól, pieprz i odrobina cukru do smaku.
Przygotowanie:
Marchew, ziemniaki i pietruszkę gotujemy w mundurkach do miękkości, a następnie studzimy, obieramy ze skórek i kroimy w drobną kostkę. Jajka ugotowane na twardo również obieramy i drobno siekamy. Groszek odsączamy z zalewy, podobnie jak ogórki kiszone, które potem kroimy w kosteczkę. Czerwoną cebulę również obieramy i bardzo drobno siekamy.
Majonez mieszamy mieszamy z musztardą i doprawiamy sos solą, pieprzem i odrobiną cukru do smaku. Tortownicę wykładamy folią spożywczą, a następnie układamy w niej warstwowo wszystkie składniki, przekładając każdą z nich cienkimi warstwami majonezu. Gotowy tort z sałatki jarzynowej wkładamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. Po tym czasie ostrożnie odpinamy brzegi tortownicy i zdejmujemy folię.

