Sałatka jarzynowa to niewątpliwie jedna z podstawowych pozycji na tradycyjnym wigilijnym stole. W każdym domu robi się ją nieco inaczej, dorzucając różne dodatki i doprawiając na swój własny ulubiony sposób, jednak można zrobić to jeszcze lepiej. Wystarczy nieco zmienić sposób podania, a powstanie genialny tort z sałatki jarzynowej. Zobaczcie, jak łatwo się go robi.

Reklama

Jak zrobić tort z sałatki jarzynowej?

Choć danie wygląda przepięknie i zachwyca każdego, sam przepis na tort z sałatki jarzynowej to bułka z masłem. Używamy bowiem dokładnie tych samych składników co w klasycznej recepturze i dokładnie tak samo je kroimy, z tą różnicą, że zamiast mieszać wszystkie produkty z majonezem, układamy je warstwami w tortownicy. Ważne jednak, aby najpierw dokładnie wyłożyć blachę przezroczystą folią spożywczą, bo w przeciwnym razem potem możemy mieć trudności z wyjęciem gotowego przysmaku. Kolejność składników może być dowolna, jednak należy pamiętać, aby każdy kolejny poziom przekładać cienką warstwą majonezowego sosu, aby składniki dobrze się razem "skleiły".

śledzie w porach

Prosty przepis na tort z sałatki jarzynowej

Składniki:

  • 6 marchewek,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 5 jaj na twardo,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 puszka groszku konserwowego,
  • 5 ogórków kiszonych,
  • 5 czubatych łyżek majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól, pieprz i odrobina cukru do smaku.

Przygotowanie:

Marchew, ziemniaki i pietruszkę gotujemy w mundurkach do miękkości, a następnie studzimy, obieramy ze skórek i kroimy w drobną kostkę. Jajka ugotowane na twardo również obieramy i drobno siekamy. Groszek odsączamy z zalewy, podobnie jak ogórki kiszone, które potem kroimy w kosteczkę. Czerwoną cebulę również obieramy i bardzo drobno siekamy.

Reklama

Majonez mieszamy mieszamy z musztardą i doprawiamy sos solą, pieprzem i odrobiną cukru do smaku. Tortownicę wykładamy folią spożywczą, a następnie układamy w niej warstwowo wszystkie składniki, przekładając każdą z nich cienkimi warstwami majonezu. Gotowy tort z sałatki jarzynowej wkładamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. Po tym czasie ostrożnie odpinamy brzegi tortownicy i zdejmujemy folię.

Reklama
Reklama
Reklama