Tradycyjny sernik ma mocną konkurencję. Teraz wszyscy pieką ciasto styropian

W tym artykule:
Jeśli jeszcze nigdy nie słyszeliście o takim słodkim przysmaku jak styropian, to koniecznie nadróbcie zaległości, bo to ciasto wygląda i smakuje o wiele lepiej, niż brzmi z samej nazwy. Gdy raz je zrobicie, od razu przypadki wam do gustu, bo jest nie tylko pyszne, ale i banalnie proste w przygotowaniu. Zobaczcie pełny przepis i trzymajcie się dokładnych proporcji
Ciasto styropian - słodki kuzyn sernika
Ciasto styropian przyciąga nie tylko zabawną nazwą, ale i doskonałym smakiem oraz prostotą przygotowania. Jak smakuje ten deser? Najłatwiej opisać go jako sernik bez sera, czyli kruchy spód wypełniony kokosową masą ze śmietany lub jogurtu i z kruszonką na wierzchu. Konsystencja tego wypieku różni się jednak od sernika, bo masa po upieczeniu jest niezwykle delikatna i lekka, a nie ciężka i wilgotna, jak w dobrym serniku na twarogu. Z kolei kruchy spód i wierzch robi się dokładnie tak samo, jak w przepisie na sernik na kruchym cieście, więc nie ma tu żadnej większej filozofii.
Wracając jednak do nazwy - nie ma oficjalnego wytłumaczenia skąd się wzięła, jednak mówi się, że śmietanowa masa z dodatkiem wiórków kokosowych po upieczeniu przypomina nieco styropian, zarówno białym kolorem, jak i dziurkowaną strukturą. Inni twierdzą z kolei, że "styropian" to swego rodzaju "zapychacz" co ma być nawiązaniem, do masy, która udaje twarogowy sernik, ale w rzeczywistości nie ma grama sera.

Co dodać do ciasta styropian?
Klasyczny przepis na ciasto styropian zawiera tylko kruchy spód i wierzch, a pomiędzy nimi pełno śmietanowej bądź jogurtowej masy, jednak powstało już wiele wariacji na temat tego deseru i można go spotkać z rozmaitymi dodatkami. Jedną z najpopularniejszych receptur bez wątpienia jest ciasto styropian z brzoskwiniami, ale spotkamy też wariant z borówkami, jagodami czy malinami.
Niektórzy zamiast świeżych owoców, używają też różnego rodzaju przetworów i w ten sposób robią ciasto styropian z dżemem lub konfiturami. My wybieramy dzisiaj klasyczną wersję kokosową, jednak testujcie różne smaki i sami wybierzcie, które ciasto styropian smakuje wam najbardziej.

Ciasto styropian - przepis
Składniki:
na spód i kruszonkę:
- 1 kostka schłodzonego masła,
- 5 żółtek jaj,
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki cukru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
na masę śmietanową:
- 3 duże kubeczki śmietany 18%,
- 5 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 budyń śmietankowy w proszku,
- 200 g wiórek kokosowych,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
- Schłodzone masło pokrójcie w kostkę i szybko zagniećcie ze wszystkimi pozostałymi składnikami na jednolite kruche ciasto.
- 3/4 gotowej masy rozwałkujcie i wyłóżcie na spód blachy, wyłożonej papierem do pieczenia a 1/4 zawińcie w folię i schowajcie do zamrażarki.
- Blachę ze spodem włóżcie do lodówki na czas przygotowywania masy śmietanowej.
- Jajka wybijcie do 2 miseczek, oddzielając białka od żółtek. Śmietanę zmiksujcie z cukrem, żółtkami, budyniem w proszku, wiórkami kokosowymi i proszkiem od pieczenia na jednolitą masę.
- Białka ubijcie na sztywną pianę i dodajcie do wymieszanej masy śmietanowej. Delikatnie połączcie całość łyżką i wylejcie masę na wcześniej przygotowany spód.
- Z zamrażarki wyjmijcie resztkę ciasta i zetrzyjcie ją na tarce o grubych oczkach, wprost na masę śmietanową. Tak przygotowane ciasto styropian pieczcie w 180 stopniach przez około godzinę.


