Truskawkowe ciasto lekkie jak chmurka. Do masy dosypuję aromatyczne drobinki i wychodzi pychota

W tym artykule:
Aby przygotować pięknie wyglądające, a jednocześnie najprostsze truskawkowe ciasto, wystarczy tylko kilka składników. Cały smak tkwi bowiem w puszystych i lekkich jak chmurka blatach, przełożonych idealnie kremową masą o wyrazistym smaku. Zobaczcie, co wrzucić do kremu, aby zachwycał aromatem i genialnie komponował się ze smakiem truskawek.
Jak zrobić ciasto z truskawkami?
Bazą będzie zwykły biszkopt, ale całą magia dzieje się w środku. Wszystko dlatego, że trzeba przekroić upieczony biszkopt na pół i wypełnić go prostym kremem kokosowym. Taka puszysta i gładka masa powstaje na bazie bitej śmietany i serka mascarpone, ale żeby dodać jej smaku, sypiemy tam wiórki kokosowe i opcjonalnie odrobinę aromatu o tym samym zapachu.
Co więcej, możecie też sypnąć wiórki kokosowe nie tylko do kremu, ale i samego ciasta, tworząc biszkopt kokosowy. W ten sposób otrzymacie jeszcze mocniejszy smak i aromat, który z pewnością trafi w gusta wszystkich tych, którzy lubią ciasto rafaello.

Źródło: Getty/iStock
Truskawkowe ciasto - dodatki
Tak przygotowane truskawkowe ciasto z kremem kokosowym jest obłędne samo w sobie, ale żeby było jeszcze bardziej aromatyczne i piękniej prezentowało się na stole, możecie ozdobić gotowy deser listkami świeżej mięty lub zetrzeć na wierzch odrobinę skórki z cytryny. Zobaczcie podstawowy przepis poniżej i sami zdecydujcie, jak udekorujecie gotowe ciasto z truskawkami.

Truskawkowe ciasto z kremem - przepis
Składniki:
na biszkopt:
- 4 jajka
- 150 g mąki pszennej,
- 30 g mąki ziemniaczanej,
- 150 g cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki soku z cytryny
na krem kokosowy:
- 1 opakowanie serka mascarpone (250 g),
- 200 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki wiórek kokosowych.
dodatkowo:
- 300 g świeżych truskawek,
- cukier puder i wiórki kokosowe do posypania.
Przygotowanie:
- Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Najpierw oddzielamy białka od żółtek i białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wlewamy sok z cytryny i stopniowo, po jednej łyżce, wsypujemy cukier puder. Na koniec dodajemy po jednym żółtku oraz dosypujemy po trochu mąkę, ciągle miksując całość. Tak przygotowaną masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut.
- Gdy biszkopt się piecze, zabieramy się za przygotowanie kremu. W tym celu ubijamy schłodzoną śmietankę kremówkę. Gdy będzie już sztywna, dodajemy cukier puder, a następnie stopniowo wrzucamy po łyżce serka mascarpone i delikatnie łączymy całość. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i po raz ostatni mieszamy wszystko na jednolity krem. Gotową masę wstawiamy do lodówki.
- Upieczony biszkopt studzimy, a potem przekrajamy na dwie części. Spód smarujemy kremem, a następnie układamy na nim umyte i pokrojone truskawki (kilka zostawiamy do dekoracji). Na tym układamy drugą część ciasta i wierzch posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z wiórkami kokosowymi. Na sam koniec ozdabiamy górę ciasta świeżymi truskawkami i wstawiamy całość do lodówki na około godzinę.

