Truskawkowe ciasto na biszkopcie robię cały sezon. Delikatny krem wyjadam jeszcze z miski

W tym artykule:
- Czym nasączyć biszkopt na ciasto truskawkowe?
- Składniki na ciasto z kremem i truskawkami
- Jak zrobić ciasto z kremem i truskawkami?
Reklama
Ciasto z kremem i truskawkami to klasyka wśród ciast z tymi owocami. Od niego zaczyna się sezonowe wypieki. Uwielbiają je właściwie wszyscy. Duży wpływ na wyśmienity smak ma delikatny krem na bazie śmietany kremówki i włoskiego serka mascarpone. I oczywiście dobrej jakości, świeżutkie truskawki.
Czym nasączyć biszkopt na ciasto truskawkowe?
Niektórzy nie przepadają za wilgotnymi ciastami, więc biszkoptowy blat zostawiają suchy. A ci, którzy nie wyobrażają sobie innej opcji, mają wiele możliwości, aż czasem trudno się zdecydować. Do najpopularniejszych należą:
- czarna herbata, sama lub z dużą ilością cytryny
- sok z cytryny sam lub rozrobiony z wodą
- włoski likier limoncello, ale to tylko wersja dla dorosłych
- sok ananasowy
- sok jabłkowy
- sok pomarańczowy
- espresso
Gdy już zdecydujecie się czym nasączyć biszkopt, przygotujcie ten niezwykle prosty i pyszny deser. Oprócz świeżych i słodkich truskawek, potrzebujecie kilka podstawowych składników.
Składniki na ciasto z kremem i truskawkami
Biszkopt
- 5 jajek
- 220 g cukru
- 100 g mąki typ 500
- 50 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Nasączenie
- 125 ml wody
- pół cytryny
- opcjonalnie cukier lub zamiennik
- krem
- 500 ml śmietanki 30%
- 500 g serka mascarpone
- Opcjonalnie 50 g cukru pudru
Galaretka z truskawkami
- 500 g truskawek
- 800 ml wody
- 70 g galaretki truskawkowej, czyli 2 opakowania
Jak zrobić ciasto z kremem i truskawkami?
- Biszkopt musi być całkowicie zimny, żeby dało się na nim położyć kolejne warstwy. Dlatego to od niego zaczynamy przygotowanie ciasta.
- Mąkę pszenną tortową przesiewamy przez sitko razem z mąką ziemniaczaną.
- Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dosypujemy szczyptę soli, miksujemy na sztywną pianę, zaczynając od niskich obrotów – stopniowo je mieszamy. W tym momencie możemy zacząć dodawać cukier, łyżka po łyżce, nie przerywając miksowania.
- Do słodkiej masy białkowej dokładamy po żółtku. Po każdym masę biszkoptową mieszamy mechanicznie przez 1 minutę na małych obrotach.
- Niewielkimi porcjami dosypujemy mąki. Po każdej mieszamy ręcznie, drewnianą łyżką lub na najniższych obrotach.
- Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni Celsjusza. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto biszkoptowe. Wstawiamy je do piekarnika na mniej więcej 35 minut, sprawdzamy metodą suchego patyczka. Biszkopt wyjmujemy i studzimy.
- Przygotowanie składników potrzebnych do nasączenia biszkoptu jest proste. Wystarczy do wody wcisnąć sok z cytryny i wymieszać. A jeśli lubimy słodkie ciasto, to można jeszcze dodatkowo dosypać cukier puder. Równomiernie polewamy ostudzony blat biszkoptowy.
- Zimną kremówkę i mascarpone przekładamy do suchej i czystej miski. Ubijamy, na początku na małych obrotach, potem je zwiększamy. Dosypujemy cukier lub zamiennik (erytrytol, ksylitol). Powinien powstać gęsty krem. Przekładamy go na nasączony biszkopt.
- Gotujemy wodę. Do gorącej, ale nie do wrzątku, wsypujemy galaretki. Mieszamy, dopóki nie zniknie żelatyna. Odstawiamy ją do przestudzenia.
- Truskawki myjemy, osuszamy. Przebieramy je dokładnie, odkładamy uszkodzone i nadpsute. Usuwamy szypułki. W zależności od własnych preferencji, kładziemy je na kremie w całości, zwłaszcza małe lub kroimy je na dowolne, mniejsze kawałki. Sprawdzą się również plasterki.
- Krem z truskawkami na wierzchu zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

