Twarogowe placuszki cukiniowe to moje odkrycie. Teraz podaję i na śniadanie i na obiad. Wszyscy uwielbiają

W tym artykule:
- Nietypowy pomysł na twarogowe placuszki
- Jak zrobić twarogowe placuszki na słono?
- Prosty przepis na syrniki z cukinią
- Z czym podawać twarogowe placuszki cukiniowe?
Twarogowe placuszki to jeden z takich przepisów, który idealnie sprawdza się na szybkie i sycące śniadanie, obiad czy kolację. Często więc przygotowujemy takie syrniki w dni, kiedy nie mamy zbyt wiele w lodówce i brakuje nam czasu na gotowanie wymyślnych potraw. Następnym razem spróbujcie jednak dorzucić do twarogu, jajek i mąki coś ekstra, a uzyskacie jeszcze lepszy smak i wygląd. Zobaczcie ten sprytny przepis i odtwórzcie go we własnych kuchniach, a pokochacie to danie na nowo.
Nietypowy pomysł na twarogowe placuszki
Placki twarogowe, czyli syrniki, zwykle robi się jako ciepłe śniadanie, deser lub obiad na słodko, ale okazuje się, że można je też podać w wytrawnej wersji. Wystarczy tylko zetrzeć do masy twarogowej cukinię i wszystko dokładnie wymieszać, a w kilka chwil powstanie z tego przepyszne danie, które nasyci was na długo. Lista składników jest krótka, bo potrzebujecie tylko bazy, jaką jest twaróg, jajko i mąka. Do tego oczywiście starta na drobnych oczkach i dokładnie odciśnięta cukinia oraz podstawowe przyprawy. Wszystko robi się banalnie łatwo i błyskawicznie, szczególnie gdy zastosujecie sprytny trik ze szklanką. Zobaczcie, na czym polega, a wtedy przygotowanie placków stanie się już łatwizną.

Jak zrobić twarogowe placuszki na słono?
Gotową masę na twarogowe placuszki cukiniowe można oczywiście formować w dłoniach lub wykładać łyżką wprost na rozgrzaną patelnię, ale jest znacznie lepszy sposób. Wystarczy wyłożyć niewielką porcję na blat wysypany mąką, przykryć całość szklanką i zrobić kilka okrężnych ruchów, a placuszek uformuje się w idealny kształt i to bez brudzenia rąk. Potem możemy jeszcze dodatkowo delikatnie docisnąć gotowy placuszek dnem szklanki, aby nieco go spłaszczyć i równiutkie placki są gotowe.
Ten sprytny patent podpatrzyliśmy na instagramowym profilu @vkus_laif. Zobaczcie dokładne proporcje wszystkich składników i krótkie wideo, na którym najlepiej widać trik ze szklanką.
Prosty przepis na syrniki z cukinią
Składniki:
- 250 g twarogu,
- 1 jajko,
- 150 g cukinii,
- 4 łyżki mąki pszennej + odrobina do podsypania blatu,
- 0,5 łyżeczki soli,
- świeży koperek lub natka pietruszki,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a następnie bardzo dokładnie odciskamy ją z całej wody.
- Tak przygotowane warzywo mieszamy w dużej misce z pokruszonym twarogiem, jajkiem i mąką. Dodajemy też sól oraz drobno posiekany koperek lub natkę pietruszki i łączymy całość w zwartą, jednolitą masę.
- Tak przygotowane ciasto na twarogowe placuszki cukiniowe dzielimy na niewielkie porcje i wykładamy je na blat oprószony mąką. Następnie przykrywamy porcję masy szklanką i robimy nią kilka okrężnych ruchów, aby uformować zgrabny placuszek. Na koniec jeszcze dodatkowo każdy placek spłaszczamy dnem szklanki.
- Uformowane syrniki z cukinią układamy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron na złocisty kolor. Gotowe placuszki możemy podawać solo lub z ulubionymi dodatkami.
Źródło: Instagram.com/vkus_laif/
Z czym podawać twarogowe placuszki cukiniowe?
Syrniki z cukinią świetnie smakują same w sobie i nie potrzebują już wielu dodatków, ale jeśli chcecie podać je na bogato, możecie zaserwować do nich wyrazisty sos. Świetnie sprawdzi się tu domowy sos czosnkowy, koperkowy, jogurtowy lub taki z dodatkiem chrzanu. Miłośnicy mięsnych dań mogą z kolei zaserwować takie placki z cukinii z gęstym gulaszem, a wtedy danie będzie jeszcze bardziej sycące. Dobrym pomysłem będzie też orzeźwiająca surówka z młodej kapusty, ogórków lub prosty miks sałat z sosem winegret.


