W tym artykule:

  1. Dlaczego krem się zwarzył?
  2. Jak zrobić krem kawowy z 3 składników w 2 minuty?
  3. Do czego wykorzystać krem kawowy?
Reklama

Trudno wyobrazić sobie tort bez kremu, albo ciasta bez kremowego przełożenia. To nieodłączny dodatek do słodkich wypieków. Najlepiej, gdyby był prosty w przygotowaniu, a jednocześnie gęsty i stabilny, by nic nie wypłynęło spomiędzy warstw ciasta. Niestety nie zawsze się to udaje, a efekt końcowy pozostawia wiele do życzenia. Niestety wiele osób mierzy się z klasycznym warzeniem się kremu, co sprawia, że są dalekie od perfekcyjnie gładkiego deseru. Bywa też, ze krem do tortu wychodzi zbyt rzadki i lejący, przez co zamiast zdobić, szpeci i rozlewa się na zewnątrz. Jednym z naszych ulubionych kremów jest krem z kaszy manny, który robi się prosto i pasuje do wielu deserów.

Jednak mamy jeszcze coś lepszego. Nasz patent na krem nie ma prawa się rozwarstwiać a do tego jest gęsty i stabilny. Nawet największy amator kulinarnych eksperymentów go przygotuje. I to w zaledwie 2 minuty. Warto poświęcić ten czas i spałaszować jeden z najlepszych kremów, jaki dotychczas zjedliście w swoim życiu.

gęsty krem do tortu

Dlaczego krem się zwarzył?

Krem może się zwarzyć w kilku przypadkach. To dość częste zjawisko, ale nie należy się zrażać. Poniżej, przedstawimy popularne błędy, których możecie uniknąć, dzięki tej wiedzy:

  • śmietana podczas ubijania powinna być wyciągana prosto z lodówki - dzięki temu jej dodatek w kremie nada puszystości oraz tekstury - w przeciwnym wypadku możemy zostać z dość lejącym się kremem, bez objętości,
  • w przypadku dodawania masła do kremu, nie powinniśmy przekładać do miski od razu całej porcji, tylko po troszku, do uzyskania gładkiej konsystencji. Powinno być w temperaturze pokojowej - dotykając palcem powinno zrobić się wgłębienie, bez żadnych oporów.,
  • gdy łączycie zimne i ciepłe składniki, w tym żółtka jaj, bardzo szybko można zwarzyć każdy krem - najlepiej dodawać ubijane na parze żółtka, jak na kogel-mogel, to najbezpieczniejsza metoda, podczas włączania ich do bazy na krem.
krem budyniowy bez masła

Jak zrobić krem kawowy z 3 składników w 2 minuty?

Nasza propozycja to prosty gęsty krem kawowy. Będzie idealny do zrobienia pysznego tiramisu, tortu kawowego czy innych deserów z galaretką czy lodowych pucharków. W tym przypadku wykorzystacie tylko 3 składniki, które sprawią, że już nigdy nie zrobicie go inaczej. Przyda się mikser ręczny lub blender z odpowiednią dostawką. Wykorzystując moc urządzenia zrobicie najlepszy, lekki krem kawowy. Przygotujcie:

Składniki:

  • 5 g kawy rozpuszczalnej,
  • 10 g cukru,
  • 20 ml wody przegotowanej.

Opcjonalnie możecie dodać ziarenka wanilii lub ekstrakt waniliowy.

Przygotowanie:

  1. Wsypcie do niewielkiej miseczki kawę rozpuszczalną.
  2. Poszukajcie takiej marki, która ma dość spore granulki i nie będzie kwaśna.
  3. Dodajcie cukier i wlejcie wodę.
  4. Miksujcie na wysokich obrotach blendera przez około 2-3 minuty.
  5. Gdy powstanie lekka, brązowo-kajmakowa piana, deser będzie gotowy.
  6. Przełóżcie go do pucharków z lodami lub przełóżcie nim tort kawowy czy tiramisu.
  7. Możecie przełożyć go również do lodówki na kilka godzin, aby był jeszcze lepszy i bardziej orzeźwiający.
krem kajmakowy

Do czego wykorzystać krem kawowy?

Ten niezwykle delikatny i aromatyczny krem możecie wykorzystać na wiele sposobów. Można nim zastąpić mascarpone w tiramisu, można go dodać jako warstwę w torcie, albo zrobić roladę kawową. Kilka pomysłów, gdzie można wykorzystać krem kawowy podajemy poniżej:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama