W tym artykule:

  1. Jak zrobić ubijany camembert?
  2. Inne smaki pasty serowej z camemberta
  3. Jak można przyrządzić camembert?
Reklama

Ubijany camembert to prawdziwe zaskoczenie. Kto by pomyślał, że można coś takiego zrobić? Do tego pasta właściwie robi się sama. Zrobi furorę na wszelkiego rodzaju spotkaniach z najbliższymi nawet tych najbardziej uroczystych. Dorośli powinni skusić się na kieliszek schłodzonego wina. Dzieci nawet nie domyślą się, co jedzą. Za to wszyscy będą prosić o przepis lub porcyjkę na wynos.

Jak zrobić ubijany camembert?

Składniki:

  • 1 opakowanie sera camembert
  • miód do polania
  • świeżo mielony pieprz
  • garść świeżych listków tymianku
  • opcjonalnie: 2 łyżki śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

  1. Camembert wyjmijcie z lodówki 20-30 minut przed przygotowaniem pasty. Powinien mieć temperaturę pokojową.
  2. Z sera odetnijcie pleśń z każdej strony, potrzebna wam będzie tylko miękka część.
  3. Przełóżcie ją do misy miksera planetarnego – sprawdzi się też zwykły, a także blender typu żyrafa, a nawet kielichowy.
  4. Zacznijcie ubijanie na dużych obrotach, przez 10 minut. Potem ustawcie średnie obroty, na kolejne 8 minut. W tym momencie możecie dolać śmietankę, dzięki temu masa będzie miała bardziej kremową konsystencję. Nie pomijajcie tego kroku, jeśli trafiliście na twardszy ser. Miksujcie, aż powstanie gładka i puszysta pasta.
  5. Ubity camembert przełóżcie na płaski talerz, wyrównajcie powierzchnię sera. Możecie w tym celu użyć łyżki, którą jecie zupę, po prostu rozsmarujcie go, zostawiając delikatne fale.
  6. Powierzchnie sera pleśniowego polejcie miodem, kulistymi ruchami, wystarczy tylko kilka nieregularnych okręgów. Wierzch posypcie świeżo zmielonym pieprzem i garstką świeżego tymianku.
  7. Ubity camembert podajcie od razu, z kromką świeżego chleba lub bagietki. Pieczywo możecie dodatkowo zgrillować. Możecie zanurzyć w niej też marchewkę pokrojoną w słupki lub świeże ogórki bądź łodygi selera naciowego.

Ten przepis podpatrzyliśmy na Instagramowym profilu @smakoholiczka. Zobaczcie krótkie wideo, na którym najlepiej widać proces przygotowania krok po kroku.

Źródło: Instagram.com/smakoholiczka/

Inne smaki pasty serowej z camemberta

Podstawowy przepis można fajnie zmieniać, tworząc tym samym nieco inne smaki. Modyfikacje są dość proste. Warto je poznać i zrobić ją na przyjęcie w kilku rodzajach. Z czym jeszcze można zrobić masę camembertową?

  • masłem, ząbkiem czosnku (lub pół łyżeczki granulowanego), łyżeczka musztardy, a do posypania szczypiorek lub natka pietruszki
  • suszonymi pomidorami z zalewy na oleju, a jeszcze lepiej na oliwie
  • sporą garścią orzechów włoskich, posiekanych – nie miksujcie ich z serem, dodajcie je już do gotowej masy lub po prostu posypcie nimi wierzch
  • świeżymi ziołami, na przykład z tymiankiem, rozmarynem, kolendrą, bazylią lub oregano
przekąska na sylwestra

Jak można przyrządzić camembert?

To jeden z najpopularniejszych francuskich serów pleśniowych. Dobrze smakuje bez obróbki cieplnej, a niektórzy twierdzą, że smażony lub pieczony jest jeszcze lepszy. Co w takim razie można z niego zrobić?

Reklama
  1. Camembert pieczony w całości. Wsadźcie go do piekarnika. Dodatkowo możecie naciąć wierzch w kratkę, zwłaszcza jeśli podajecie go gościom, będzie się prezentował o wiele lepiej. Podajcie z go z krakersami, paluszkami grissini lub świeżymi warzywami.
  2. Camembert w cieście francuskim. Wytnijcie kawałek ciast francuskiego, spod którego ser nie będzie wystawał. Ułóżcie go na środku. Dodajcie na wierzch konfiturę z jeżyn lub z żurawiny. Przed podaniem polejcie miodem.
  3. Fondue z camemberta. To niezwykle sycące danie, które robi się na wyjątkowe okazje (na przykład na sylwestrowym przyjęciu), często romantyczne, czyli walentynki i spotkania we dwoje, jak najbardziej wchodzą w grę. Potrzebny będzie do tego specjalny garnek. Jeśli go nie macie, roztopcie go w rondelku z grubym dnem, mieszajcie co chwilę, żeby masa serowa się nie przypaliła.
  4. Sałatki – tu możliwości jest wiele, ale często łączy się z kwaskowymi owocami. Może to być na przykład solidna porcja rukoli, na nią wrzućcie camembert pokrojony w kostkę, kawałki gruszki, prażone pestki słonecznika. Całość polejcie aromatycznym winegretem. Dodatkowo możecie dosypać suszoną żurawinę.
  5. Makaron z camembertem – wystarczy ser, 200 ml śmietanki 30%, odrobina białego wina, świeżo zmielony pieprz i płatki chili.
  6. Oprócz tego camembert możecie zrobić go na grillu, a także znaleźć na dobrej jakości pizzy lub zapiekance.
Reklama
Reklama
Reklama