Ubijany camembert to nowy hit. Zapomnijcie o zapiekaniu i weźcie mikser

W tym artykule:
Ubijany camembert to prawdziwe zaskoczenie. Kto by pomyślał, że można coś takiego zrobić? Do tego pasta właściwie robi się sama. Zrobi furorę na wszelkiego rodzaju spotkaniach z najbliższymi nawet tych najbardziej uroczystych. Dorośli powinni skusić się na kieliszek schłodzonego wina. Dzieci nawet nie domyślą się, co jedzą. Za to wszyscy będą prosić o przepis lub porcyjkę na wynos.
Jak zrobić ubijany camembert?
Składniki:
- 1 opakowanie sera camembert
- miód do polania
- świeżo mielony pieprz
- garść świeżych listków tymianku
- opcjonalnie: 2 łyżki śmietanki 30%
Sposób przygotowania:
- Camembert wyjmijcie z lodówki 20-30 minut przed przygotowaniem pasty. Powinien mieć temperaturę pokojową.
- Z sera odetnijcie pleśń z każdej strony, potrzebna wam będzie tylko miękka część.
- Przełóżcie ją do misy miksera planetarnego – sprawdzi się też zwykły, a także blender typu żyrafa, a nawet kielichowy.
- Zacznijcie ubijanie na dużych obrotach, przez 10 minut. Potem ustawcie średnie obroty, na kolejne 8 minut. W tym momencie możecie dolać śmietankę, dzięki temu masa będzie miała bardziej kremową konsystencję. Nie pomijajcie tego kroku, jeśli trafiliście na twardszy ser. Miksujcie, aż powstanie gładka i puszysta pasta.
- Ubity camembert przełóżcie na płaski talerz, wyrównajcie powierzchnię sera. Możecie w tym celu użyć łyżki, którą jecie zupę, po prostu rozsmarujcie go, zostawiając delikatne fale.
- Powierzchnie sera pleśniowego polejcie miodem, kulistymi ruchami, wystarczy tylko kilka nieregularnych okręgów. Wierzch posypcie świeżo zmielonym pieprzem i garstką świeżego tymianku.
- Ubity camembert podajcie od razu, z kromką świeżego chleba lub bagietki. Pieczywo możecie dodatkowo zgrillować. Możecie zanurzyć w niej też marchewkę pokrojoną w słupki lub świeże ogórki bądź łodygi selera naciowego.
Ten przepis podpatrzyliśmy na Instagramowym profilu @smakoholiczka. Zobaczcie krótkie wideo, na którym najlepiej widać proces przygotowania krok po kroku.
Źródło: Instagram.com/smakoholiczka/
Inne smaki pasty serowej z camemberta
Podstawowy przepis można fajnie zmieniać, tworząc tym samym nieco inne smaki. Modyfikacje są dość proste. Warto je poznać i zrobić ją na przyjęcie w kilku rodzajach. Z czym jeszcze można zrobić masę camembertową?
- masłem, ząbkiem czosnku (lub pół łyżeczki granulowanego), łyżeczka musztardy, a do posypania szczypiorek lub natka pietruszki
- suszonymi pomidorami z zalewy na oleju, a jeszcze lepiej na oliwie
- sporą garścią orzechów włoskich, posiekanych – nie miksujcie ich z serem, dodajcie je już do gotowej masy lub po prostu posypcie nimi wierzch
- świeżymi ziołami, na przykład z tymiankiem, rozmarynem, kolendrą, bazylią lub oregano

Jak można przyrządzić camembert?
To jeden z najpopularniejszych francuskich serów pleśniowych. Dobrze smakuje bez obróbki cieplnej, a niektórzy twierdzą, że smażony lub pieczony jest jeszcze lepszy. Co w takim razie można z niego zrobić?
- Camembert pieczony w całości. Wsadźcie go do piekarnika. Dodatkowo możecie naciąć wierzch w kratkę, zwłaszcza jeśli podajecie go gościom, będzie się prezentował o wiele lepiej. Podajcie z go z krakersami, paluszkami grissini lub świeżymi warzywami.
- Camembert w cieście francuskim. Wytnijcie kawałek ciast francuskiego, spod którego ser nie będzie wystawał. Ułóżcie go na środku. Dodajcie na wierzch konfiturę z jeżyn lub z żurawiny. Przed podaniem polejcie miodem.
- Fondue z camemberta. To niezwykle sycące danie, które robi się na wyjątkowe okazje (na przykład na sylwestrowym przyjęciu), często romantyczne, czyli walentynki i spotkania we dwoje, jak najbardziej wchodzą w grę. Potrzebny będzie do tego specjalny garnek. Jeśli go nie macie, roztopcie go w rondelku z grubym dnem, mieszajcie co chwilę, żeby masa serowa się nie przypaliła.
- Sałatki – tu możliwości jest wiele, ale często łączy się z kwaskowymi owocami. Może to być na przykład solidna porcja rukoli, na nią wrzućcie camembert pokrojony w kostkę, kawałki gruszki, prażone pestki słonecznika. Całość polejcie aromatycznym winegretem. Dodatkowo możecie dosypać suszoną żurawinę.
- Makaron z camembertem – wystarczy ser, 200 ml śmietanki 30%, odrobina białego wina, świeżo zmielony pieprz i płatki chili.
- Oprócz tego camembert możecie zrobić go na grillu, a także znaleźć na dobrej jakości pizzy lub zapiekance.

