W tym artykule:

  1. Jak zrobić ciasto z jabłkami prosto i szybko?
  2. Ciasto z jabłkami - dodatki
  3. Co zrobić, aby jabłka nie opadały w cieście?
  4. Prosty przepis na ciasto z jabłkami
Reklama

Gdy nie macie pomysłu na deser dla gości lub szybkie ciasto do weekendowej kawy, to takie ciasto z jabłkami będzie zawsze dobrym wyborem. Nie dość, że robi się je prosto, szybko i tylko z kilku bazowych składników, to jeszcze tak przepięknie prezentuje się na stole, że trudno mu się oprzeć. Jedyne, o czym musicie pamiętać, to konkretne proporcje każdego z produktów oraz 1 prosty trik z jabłkami, dzięki któremu owoce nie będą opadały na dno blachy. Zobaczcie pełny przepis na ciasto z jabłkami w ekspresowej wersji.

Jak zrobić ciasto z jabłkami prosto i szybko?

Aby przygotować najprostsze ciasto z jabłkami, które zawsze się udaje, wcale nie musicie zagniatać ciasta drożdżowego i czekać aż odpowiednio wyrośnie. Nie będzie też potrzebne kruche ciasto, które wymaga sporo czasu, bo przed pieczeniem trzeba je najpierw mocno schłodzić. Wystarczy tylko kilka podstawowych składników, bo musicie jedynie wymieszać w jednej misce jogurt naturalny, jajka, olej, mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W ten sposób powstanie szybka masa, która po upieczeniu zamieni się w pulchne, mięciutkie i idealnie zarumienione ciasto z jabłkami.

Ciasto z jabłkami - dodatki

Oczywiście podstawowy przepis na ciasto jabłkowe można urozmaicać przeróżnymi dodatkami. Do jabłek szczególnie pasują korzenne aromaty, takie jak cynamon, kardamon czy mielone goździki. Sprawdzona nuta, która jest zawsze dobrym wyborem do ciast, to również wanilia, dlatego warto tu zastosować cukier wanilinowy, ekstrakt waniliowy lub nawet odrobinę ziarenek z suszonej laski wanilii.

Świetnie smakuje też ciasto jabłkowe z odświeżającym cytrusowym akcentem, a w tym celu możecie wykorzystać zarówno sok, jak i skórkę z cytryny. Z kolei ci, którzy lubią ciasta czekoladowe mogą śmiało wsypać do miksowania składników kilka łyżeczek gorzkiego kakao, a taki smak idealnie będzie komponował się z jabłkami.

Czy pestki jabłek są trujące

Co zrobić, aby jabłka nie opadały w cieście?

Często przygotowując ciasta z jabłkami spotykamy problem z opadaniem owoców na dno, ale na szczęście jest na to prosty sposób. Aby owoce pięknie trzymały się na wierzchu i nie spadały na spód blachy, wystarczy odrobina zwykłej pszennej mąki. Musicie tylko obtoczyć pokrojone jabłka w niewielkiej ilości mąki i dopiero wtedy układać je na cieście. Taka mączna otoczka sprawi, że kawałki owoców przylepią się do masy i będą w niej stabilnie umieszczone. Pamiętajcie jednak, aby nie przesadzać z warstwą mąki, bo wystarczy tu dosłownie 1 łyżka na całą miskę pokrojonych jabłek.

ciasto z jabłkami przepis

Źródło: Getty/iStock

Prosty przepis na ciasto z jabłkami

Składniki:

  • 3 duże jabłka,
  • 2 jajka,
  • 150 ml jogurtu naturalnego,
  • 60 ml oleju,
  • 200 g mąki,
  • 100 g cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • cukier puder do dekoracji.

Przygotowanie:

Reklama
  1. Jajka wybijcie do dużej miski, a następnie wsypcie cukier i zmiksujcie całość na jasną, puszystą masę. Następnie stopniowo wlewajcie jogurt oraz olej, ciągle mieszając.
  2. Na koniec przesiejcie do środka mąkę z proszkiem do pieczenia i po raz ostatni połączcie całość na gładką masę bez żadnych grudek. Gotowe ciasto przelejcie do blachy, wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Jabłka umyjcie, obierzcie i wydrążcie z nich gniazda nasienne. Tak przygotowane owoce pokrójcie w ćwiartki lub plastry i obtoczcie w cienkiej warstwie mąki.
  4. Pokrojone jabłka obtoczone w mące rozłóżcie równomiernie na wierzchu ciasta i włóżcie całość do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Ciasto z jabłkami pieczcie przez około 35-40 minut, a następnie odstawcie do wystudzenia i oprószcie cukrem pudrem.
szarlotka
Reklama
Reklama
Reklama