W tym artykule:

  1. Budyniowe ciasto z truskawkami - o tym trzeba pamiętać
  2. Budyniowe ciasto z truskawkami - przepis
  3. Inne przepisy na ciasta z truskawkami
Reklama

Aby dobrze wykorzystać sezon na truskawki, nie zajadajcie ich wyłącznie na surowo, ale też przygotujcie z nich jakieś pyszne ciasto. Nie bawcie się jednak w ubijanie kremów czy wyrabianie pracochłonnego ciasta drożdżowego, tylko postawcie na prosty wypiek z dosłownie kilku podstawowych składników. Budyniowe ciasto z truskawkami to przepis, który zawsze się udaje i trafia we wszystkie gusta. Spróbujcie sami, a po pierwszym przygotowaniu będziecie piekli je co weekend.

Budyniowe ciasto z truskawkami - o tym trzeba pamiętać

Zanim poznamy dokładne proporcje składników na budyniowe ciasto z truskawkami, najpierw przypomnijmy kilka najważniejszych zasad, które są szczególnie ważne w tego typu wypiekach:

  • wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego zarówno mleko, masło jak i jajka należy wyciągnąć z lodówki na co najmniej godzinę przed planowanym pichceniem ciasta,
  • aby masa budyniowa wyszła gładka, oddzielnie składniki łączymy składniki mokre i suche. Liczy się też kolejność miksowania mokrych produktów - najpierw należy utrzeć masło z cukrem, a następnie kolejno dodawać jajka i mleko,
  • budyniowe ciasto powinno być miksowane możliwie najkrócej, czyli tylko do połączenia się składników. Wbrew pozorom długie miksowanie wcale nie da lepszej konsystencji, a wręcz przeciwnie. Wszystko dlatego, że z każdą kolejną minutą kręcenia się końcówek miksera, masa staje się cięższa, a przez to zwiększa się ryzyko zakalca w gotowym wypieku.
ciasto z truskawkami

Budyniowe ciasto z truskawkami - przepis

Składniki:

  • 4 jajka (w temperaturze pokojowej),
  • 400 g mąki tortowej,
  • 200 g cukru,
  • 60 ml mleka,
  • 250 g miękkiego masła,
  • 1 budyń waniliowy w proszku,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 0,5 kg świeżych truskawek,
  • cukier puder do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Miękkie masło ucieramy z cukrem, a gdy stanie się jasne i puszyste, wbijamy kolejno cztery jajka i miksujemy całość. Następnie wlewamy mleko, ciągle mieszając, a na koniec przesiewamy razem z budyniem i proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy suche składniki i krótko miksujemy wszystko do połączenia, tylko się składników.
  2. Gotowe ciasto budyniowe przelewamy do blachy, wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu układamy umyte, odszypułkowane i przekrojone na pół truskawki. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około godzinę.
  3. Upieczone budyniowe ciasto z truskawkami odstawiamy do wystudzenia, a przed podaniem posypujemy na wierzchu cukrem pudrem. Oczywiście jeśli lubicie, możecie też polać je domowej roboty lukrem lub czekoladą, rozpuszczoną w kąpieli wodnej, a na górze ułożyć jeszcze kilka świeżych truskawek dla ozdoby.
ciasto z truskawkami

Inne przepisy na ciasta z truskawkami

Budyniowe ciasto z truskawkami to obłędnie pyszny wypiek, ale prawda jest taka, że z czasem nawet i taki przysmak po prostu się nam znudzi. Warto więc znać inne przepisy na desery z truskawkami, a wśród nich na szczególną uwagę zasługują:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama