Ulepcie, nafaszerujcie i zróbcie na górze dziurkę. Po upieczeniu zjecie najlepsze pierogi

Polska słynie z pierogów na całym świecie. To nasze dobro narodowe. Najpopularniejsze są oczywiście pierogi wigilijne z kapustą i grzybami, pierogi ruskie, pierogi z mięsem, z serem, czy pierogi z owocami. Oczywiście wariacji na temat farszów do pierogów jest mnóstwo i co chwile odkrywamy nowe, pyszne smaki. Jednak nie tylko w Polsce można spotkać przepyszne pierogi z zaskakującym farszem. Pierogi, które dziś poznacie nie są gotowane, tylko pieczone w piekarniku. Robi się z nimi jeszcze jedną ciekawą rzecz.

Mięsne pierogi z Kornwalii
Przepis na te wyjątkowe pierogi pochodzi aż z Kornwalii, gdzie jest prawdziwym przysmakiem zarówno mieszkańców, jak i turystów.
Ich sekretem jest kruche i pyszne ciasto, w środku którego znajdziecie doskonały mięsny farsz połączony z warzywami i przyprawami. Dziurka na górze ma znaczenie.
Mięsne pierogi z dziurką
Na ciasto:
- 3 szklanki mąki uniwersalnej
- 1 kostka schłodzonego niesolonego masła pokrojonego w kostkę
- 2 żółtka
- 0,5 szklanki zimnej wody
- 1 łyżeczka soli
Farsz na pierogi:
- 1/2 kg pokrojonych w kostkę ziemniaków
- 1/2 kg mielonej wołowiny
- 1 pokrojona w małą kostkę cebula
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 2 obrane i pokrojone w kostkę marchewki
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- sól i czarny pieprz do smaku
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Połączcie mąkę z solą i dodajcie masło. Ciasto wyrabiajcie do czasu, aż będzie kruche. Wbijcie 1 żółtko, dodajcie wodę i wymieszajcie z mąką.
Gdy wszystko się dobrze połączy, wyjmijcie ciasto na blat i wyrabiajcie ok. 1 minutę. Ciasto uformujcie w kule, owińcie folią i wstawcie do lodówki na pół godziny.
W tym czasie przygotujcie nadzienie.
Wołowinę doprawcie solą i pieprzem i wrzućcie na patelnię, by lekko ją podsmażyć. Przełóżcie do miski.
Na tej samej patelni dodajcie odrobinę oleju i włóżcie ziemniaki, marchewkę i cebulę. Smażcie około 8 minut lub do miękkości.
Dodajcie czosnek i zioła i smaż przez przez kolejną 1 minutę. Teraz dodajcie sos Worcestershire i gotujcie kolejną minutę. Wymieszajcie wołowinę z przesmażonymi warzywami, następnie przyprawcie sola i pieprzem do smaku. Pozostawcie całość do wystygnięcia.
Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni C. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia.
Wyjmijcie ciasto z lodówki, czysty blat posypcie mąką i podzielcie ciasto na 6 równych części. Zwińcie każdą część w kulkę, a następnie zróbcie z nich okręgi o grubości około 1 cm. Posmarujcie krawędzie wodą, a następnie połóżcie mięsny farsz na połówce każdego koła. Pozostawcie centymetrową krawędź bez farszu.
Teraz złóżcie ciasto na pół i za pomocą widelca zagniećcie krawędzie pierogów.
Połóżcie gotowe pierogi na blasze do pieczenia i wytnijcie dziurkę w górnej części, by służyła za wentylację.
Ubijcie drugie żółtko z 2 łyżkami wody i posmarujcie nim każdy pieróg po wierzchu.
Pieczcie 35 minut lub do czasu, aż uzyskają piękny złoty kolor.
Pierogi można podawać gorące, ale zimne, na drugi dzień też smakują wspaniale.


