Zastanawiacie się, co dobrego można zrobić z ciasta francuskiego? Nie szukajcie skomplikowanych przepisów po książkach kucharskich i internecie. Oto najłatwiejszy deser, do którego potrzebujecie tylko 2 składniki, a całość nie zajmie dłużej niż kilkanaście minut. Ten przepis zawsze ratuje w sytuacjach, gdy goście już pukają do drzwi, a wy nie macie nic słodkiego do kawy.

Reklama

Co można zapiekać w cieście francuskim?

Gotowe ciasto francuskie zwinięte w rolkę to prawdziwy skarb w każdej kuchni. Warto zawsze mieć je w zapasie w zamrażarce, bo można wtedy wyczarować wiele smakowitych dań i przekąsek, zarówno na słodko, jak i na słono. Niektórzy zapiekają je z pieczarkami, inni ze szpinakiem, ale nie brakuje też miłośników wytrawnych opcji, takich jak ciastka francuskie z czekoladą, owocowa tarta czy sakiewki z serem. Jeśli jednak nie macie pomysłów, a lodówka świeci pustkami, zawsze uratują was szybkie ciasteczka brzoskwiniowe.

Jak zrobić ciasteczka francuskie z brzoskwinią? Potrzebujecie tylko parę brzoskwiń w syropie oraz kilka podłużnych biszkoptów, których często używa się do tiramisu. Oba te składniki możemy zawsze mieć w pogotowiu, gdyż nie psują się i mogą leżeć w szafce długimi miesiącami. Samo przygotowanie jest równie proste jak lista składników, gdyż zarówno biszkopty, jak i kawałki brzoskwiń musimy tylko owinąć kawałkiem ciasta, tworząc zgrabne prostokąty z dziurką na nadzienie. Tak przygotowane ciastka francuskie wkładamy na około 25-30 minut do pieca i gotowe.

rolada z ciasta francuskiego i cukinii

Prosty przepis na ciasto francuskie z brzoskwiniami

Składniki:

  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 2 brzoskwinie z puszki + kilka łyżek syropu
  • 8 podłużnych biszkoptów
  • odrobina mleka

Przygotowanie:

Reklama

Płat ciasta francuskiego dzielimy na 4 części, a następnie na każdy kawałek smarujemy syropem z brzoskwiń w puszce i nakładamy po 2 biszkopty. Na nich układamy po plasterku brzoskwini, po czym zaginamy brzegi ciasta, zostawiając otwarty środek. Tak przygotowane ciasto francuskie z brzoskwiniami smarujemy odrobiną mleka i pieczemy w 180 stopniach przez około 25-30 minut.

Reklama
Reklama
Reklama