W tym artykule:

  1. Jak zrobić miękkie kluski do zupy?
  2. Kluski z kaszy manny - wersja błyskawiczna
  3. Jakie dodatki do kluseczek?
  4. Mięciutkie kluski do zupy - przepis
Reklama

Domowy rosół z kluskami to jeden z najpyszniejszych smaków, które wielu z nas pamięta z rodzinnych domów. Choć to danie i teraz regularnie pojawia się na stołach, to nie zawsze ma taki smak jak dawniej. Wszystko to zależy oczywiście od samej bazy, czyli długo gotowanego bulionu na dużej ilości mięs i warzyw, ale i same kluski robi się teraz zazwyczaj inaczej. Większość z nas używa do tego po prostu jajka i mąki, ale doświadczone gospodynie miały na to inny sposób. Zobaczcie, jak się robi kluski do zupy, aby wyglądały i smakowały jak u babci.

Jak zrobić miękkie kluski do zupy?

Aby kluski kładzione wyszły idealnie mięciutkie i rozpływały się w ustach, wystarczy zamienić zwykłą pszenną mąkę na kaszę mannę. Te popularne drobinki zwykle wykorzystuje się do słodkich pyszności, takich jak ciasto z kaszy manny czy gęsty krem z kaszy manny lub po prostu gotuje na mleku i podaje z sokiem bądź syropem. Nie każdy jednak zna doskonałe kluski z kaszy manny do rosołu czy każdej innej zupy, a to prawdziwy specjał z kuchni naszych babć.

Sam przepis na kluski z kaszy manny składa się tylko z 4 składników, a oprócz grysiku należy przygotować jajko i trochę masła oraz śmietany. Nie mieszamy jednak wszystkiego tak po prostu w jednej misce tylko najpierw ucieramy masło z jajkiem, a dopiero potem stopniowo wsypujemy kaszę, dodajemy śmietanę i łączymy całość. Potem jednak potrzebna jest chwila cierpliwości, bo tak przygotowane ciasto na kluski kładzione musi odstać przez około 20 minut, aby grysik napęczniał i całość odpowiednio się zagęściła. Dopiero wtedy możemy formować łyżką kluseczki i je gotować.

lane kluski

Kluski z kaszy manny - wersja błyskawiczna

Jeśli jednak nie macie czasu bądź ochoty na stanie nad garnkiem i wrzucanie łyżką po jednej klusce do garnka, to jest jeszcze sprytniejsza metoda. Całe ciasto na kluski można wlać do garnka ciurkiem, a następnie energicznie wszystko wymieszać, a w ten prosty sposób już po chwili powstaną niewielkie kluseczki o nieregularnych kształtach. Taką metodą kluski kładzione robi się w kilka minut i bez dodatkowej pracy, ale trzeba zaznaczyć, że jest tu jeden haczyk. Otóż tak podana zupa z kluskami stanie się mniej przejrzysta i klarowna, co oczywiście nie wpłynie na smak, ale znacznie zmieni jej wygląd. Jeśli więc nie przeszkadza wam taki wygląd, to patent z wlewaniem ciasta wprost do garnka zdecydowanie przyspieszy całą pracę.

Jakie dodatki do kluseczek?

Co więcej, takie podstawowe kluski z kaszy manny można dodatkowo wzbogacić różnymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się tu posiekany koperek lub natka pietruszki, a także różnego rodzaju przyprawy. Przykładowo odrobina kurkumy w proszku nada kluseczkom apetyczny żółty kolor, a niewielka szczypta gałki muszkatołowej dodatkowo podbije ich smak i zapach. Próbujcie więc różnych wariantów smakowych i sami wybierzcie swój idealny przepis na kluseczki do rosołu, grzybowej, czy pomidorowej.

Mięciutkie kluski do zupy - przepis

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy manny błyskawicznej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki miękkiego masła,
  • 2 łyżki śmietany 18 %,
  • sól.

Przygotowanie:

Reklama
  1. Miękkie masło zmiksujcie z jajkami na gładką masę, a następnie dodajcie kaszę, śmietanę i sól. Wszystko połączcie (już nie mikserem, tylko łyżką) na jednolite ciasto.
  2. Tak przygotowaną masę odstawcie na około 20 minut, aby kasza napęczniała.
  3. Po tym czasie zagotujcie osoloną wodę (lub czysty rosół) i wykładajcie łyżką niewielkie kluski. T
  4. Uformowane kluseczki gotujcie przez około 5 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
kluski kładzione na kefirze
Reklama
Reklama
Reklama