W końcu zrobiłam mięciutkie kluski do zupy. Wystarczyło zmienić mąkę na coś innego

W tym artykule:
- Jak zrobić miękkie kluski do zupy?
- Kluski z kaszy manny - wersja błyskawiczna
- Jakie dodatki do kluseczek?
- Mięciutkie kluski do zupy - przepis
Domowy rosół z kluskami to jeden z najpyszniejszych smaków, które wielu z nas pamięta z rodzinnych domów. Choć to danie i teraz regularnie pojawia się na stołach, to nie zawsze ma taki smak jak dawniej. Wszystko to zależy oczywiście od samej bazy, czyli długo gotowanego bulionu na dużej ilości mięs i warzyw, ale i same kluski robi się teraz zazwyczaj inaczej. Większość z nas używa do tego po prostu jajka i mąki, ale doświadczone gospodynie miały na to inny sposób. Zobaczcie, jak się robi kluski do zupy, aby wyglądały i smakowały jak u babci.
Jak zrobić miękkie kluski do zupy?
Aby kluski kładzione wyszły idealnie mięciutkie i rozpływały się w ustach, wystarczy zamienić zwykłą pszenną mąkę na kaszę mannę. Te popularne drobinki zwykle wykorzystuje się do słodkich pyszności, takich jak ciasto z kaszy manny czy gęsty krem z kaszy manny lub po prostu gotuje na mleku i podaje z sokiem bądź syropem. Nie każdy jednak zna doskonałe kluski z kaszy manny do rosołu czy każdej innej zupy, a to prawdziwy specjał z kuchni naszych babć.
Sam przepis na kluski z kaszy manny składa się tylko z 4 składników, a oprócz grysiku należy przygotować jajko i trochę masła oraz śmietany. Nie mieszamy jednak wszystkiego tak po prostu w jednej misce tylko najpierw ucieramy masło z jajkiem, a dopiero potem stopniowo wsypujemy kaszę, dodajemy śmietanę i łączymy całość. Potem jednak potrzebna jest chwila cierpliwości, bo tak przygotowane ciasto na kluski kładzione musi odstać przez około 20 minut, aby grysik napęczniał i całość odpowiednio się zagęściła. Dopiero wtedy możemy formować łyżką kluseczki i je gotować.

Kluski z kaszy manny - wersja błyskawiczna
Jeśli jednak nie macie czasu bądź ochoty na stanie nad garnkiem i wrzucanie łyżką po jednej klusce do garnka, to jest jeszcze sprytniejsza metoda. Całe ciasto na kluski można wlać do garnka ciurkiem, a następnie energicznie wszystko wymieszać, a w ten prosty sposób już po chwili powstaną niewielkie kluseczki o nieregularnych kształtach. Taką metodą kluski kładzione robi się w kilka minut i bez dodatkowej pracy, ale trzeba zaznaczyć, że jest tu jeden haczyk. Otóż tak podana zupa z kluskami stanie się mniej przejrzysta i klarowna, co oczywiście nie wpłynie na smak, ale znacznie zmieni jej wygląd. Jeśli więc nie przeszkadza wam taki wygląd, to patent z wlewaniem ciasta wprost do garnka zdecydowanie przyspieszy całą pracę.
Jakie dodatki do kluseczek?
Co więcej, takie podstawowe kluski z kaszy manny można dodatkowo wzbogacić różnymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się tu posiekany koperek lub natka pietruszki, a także różnego rodzaju przyprawy. Przykładowo odrobina kurkumy w proszku nada kluseczkom apetyczny żółty kolor, a niewielka szczypta gałki muszkatołowej dodatkowo podbije ich smak i zapach. Próbujcie więc różnych wariantów smakowych i sami wybierzcie swój idealny przepis na kluseczki do rosołu, grzybowej, czy pomidorowej.
Mięciutkie kluski do zupy - przepis
Składniki:
- 1 szklanka kaszy manny błyskawicznej,
- 2 jajka,
- 2 łyżki miękkiego masła,
- 2 łyżki śmietany 18 %,
- sól.
Przygotowanie:
- Miękkie masło zmiksujcie z jajkami na gładką masę, a następnie dodajcie kaszę, śmietanę i sól. Wszystko połączcie (już nie mikserem, tylko łyżką) na jednolite ciasto.
- Tak przygotowaną masę odstawcie na około 20 minut, aby kasza napęczniała.
- Po tym czasie zagotujcie osoloną wodę (lub czysty rosół) i wykładajcie łyżką niewielkie kluski. T
- Uformowane kluseczki gotujcie przez około 5 minut, aż wypłyną na powierzchnię.


