W tym artykule:

  1. Jak zrobić racuchy z pigwą? Pamiętajcie o 1 rzeczy
  2. Racuchy z pigwą - dodatki
  3. Prosty przepis na racuchy z pigwą
Reklama

Październik to czas, gdy zamiast lekkich dań na zimno wybieramy już te rozgrzewające i aromatyczne propozycje, a wśród nich największym przysmakiem są zdecydowanie puszyste racuchy. Zwykle przygotowuje się je z jabłkami, ale teraz aż szkoda nie wykorzystać sezonu na pigwę, która równie genialnie sprawdza się jako dodatek do wszelkiego rodzaju placuszków na ciepło. Zetrzyjcie więc 2 owoce, ale zanim dorzucicie je do gotowej masy na racuchy, pamiętajcie o 1 ważnej czynności. Dzięki temu pigwa doskonale zmięknie i po usmażeniu w cieście będzie rozpływała się w ustach.

Jak zrobić racuchy z pigwą? Pamiętajcie o 1 rzeczy

Sam przepis na racuchy z pigwą nie jest trudny i robi się go niemal identycznie, jak klasyczne racuchy z jabłkami czy racuchy ze śliwkami. Bazą jest tu więc kefir, jajka, mąką i proszek do pieczenia. Do tego opcjonalnie trochę cukru lub innego ulubionego słodzidła i masa jest gotowa. Zostaje już tylko dorzucić do niej owocowy wkład, ale w tym celu nie wystarczy tylko obrać pigwy i zetrzeć jej na tarce, bo będzie po prostu twarda. Nie oznacza to jednak, że musicie ją wcześniej gotować, dusić lub prażyć, bo da się to zrobić jeszcze prościej.

Otóż, aby starta pigwa nabrała odpowiedniej konsystencji, wystarczy zasypać ją mieszanką cukru i cukru wanilinowego w proporcji 1:1 i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie trzeba już tylko zlać nagromadzony sok i dokładnie odcisnąć pigwowe wiórki, a potem wrzucić je do gotowej masy i wykładać łyżką na patelnię. Dzięki tej prostej czynności, racuchy z pigwą będą nie tylko przepyszne, ale do tego pulchne i mięciutkie jak obłoczki.

pigwa

Racuchy z pigwą - dodatki

Gotowe ciasto na racuchy z pigwą samo w sobie smakuje pysznie, ale żeby było jeszcze bardziej aromatyczne, możecie dodać do niego takie przyprawy jak cynamon, kardamon czy mielone goździki. Oprócz tego masę na racuszki można wzbogacić garstką bakalii, a w tej roli najlepiej sprawdzą się rodzynki, suszona żurawina lub posiekane orzechy włoskie. Ciekawym pomysłem jest też dorzucenie do masy na racuchy odrobiny gorzkiego kakao, a wtedy otrzymamy pyszną czekoladową wersję. Próbujcie więc różnych wersji smakowych, a dzięki temu jesienne racuchy z pigwą za każdym razem będą smakowały trochę inaczej i nigdy wam się nie znudzą.

pigwa

Prosty przepis na racuchy z pigwą

Składniki:

  • 2 owoce pigwy,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka kefiru,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Pigwę obierzcie ze skórki, wykrójcie gniazda nasienne i zetrzyjcie miąższ na tarce o średnich oczkach.
  2. Tak przygotowaną pigwę wymieszajcie z 1 łyżką cukru i cukrem wanilinowym, a następnie odstawcie na godzinę w ciepłe miejsce, aby zmiękła.
  3. W dużej misce połączcie jajka z 1 łyżką cukru i kefirem. Następnie wsypcie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszajcie wszystko na gładkie ciasto.
  4. Do gotowej masy dodajcie dokładnie odciśniętą z soku pigwę i ostatni raz krótko połączcie całość.
  5. Ciasto na racuchy wykładajcie łyżką na rozgrzany tłuszcz, tworząc niewielkie placuszki.
  6. Racuchy z pigwą smażcie na średniej mocy palnika, aż będą chrupiące i złociste z obu stron.
  7. Gotowe racuchy pigwowe wykładajcie na kawałek ręcznika papierowego, aby odsączyć je z tłuszczu i od razu podawajcie, posypane cukrem pudrem.
marmolada z pigwy
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama