W tym artykule:

  1. Jak zrobić cynamonki, aby były jeszcze lepsze?
  2. Dyniowe cynamonki - dodatki
  3. Przepis na cynamonki dyniowe
Reklama

Domowe cynamonki robi się oczywiście z puszystego ciasta drożdżowego, ale gdy wzbogacicie je pewnym jesiennym dodatkiem, bułeczki wyjdą jeszcze smaczniejsze i bardziej mięciutkie. Wszyscy dobrze znacie ten produkt, ale nie każdy wie, że można go stosować do wypieków. Tymczasem genialnie pasuje on właśnie do wszelkiego rodzaju ciast oraz bułek, bo sprawia, że wypieki wyglądają i smakują jak z najlepszej cukierni.

Jak zrobić cynamonki, aby były jeszcze lepsze?

Wystarczy tylko dodać do masy 3/4 szklanki puree dyniowego, czyli po prostu ugotowanej i gładko zblendowanej dyni. Dzięki takiemu dodatkowi ciasto drożdżowe nabierze pięknego pomarańczowego koloru i zyska nieco słodszy smak oraz podkręcony zapach. Cała reszta przepisu pozostaje natomiast bez zmian, więc takiego ciasto musi porządnie wyrosnąć, a potem trzeba je rozwałkować na kształt kwadratu, posmarować mieszanką masła, cukru i cynamonu, zwinąć w rulon i pokroić taką roladę w plasterki. Tak przygotowane bułeczki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia, a resztę zrobi już za nas piekarnik.

masło dyniowe

Dyniowe cynamonki - dodatki

Dyniowe cynamonki same w sobie będą zachwycały smakiem i aromatem, ale po upieczeniu możecie je dodatkowo posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Jeśli wybierzecie lukier, świetnie przylepią się do niego wszelkiego rodzaju posypki, a w tej roli najlepiej sprawdzają się różnego rodzaju orzechy. Posiekajcie więc drobno orzechy włoskie, migdały, pistacje lub zwykłe orzeszki ziemne, a efekt będzie zachwycający. Takie wypasione cynamonki dyniowe będą już prezentowały się w stu procentach jak z dobrej cukierni.

szybki deser z ciasta francuskiego

Przepis na cynamonki dyniowe

Składniki:

na dyniowe ciasto drożdżowe:

  • 25 g świeżych drożdży,
  • 3,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki do zaczynu,
  • 3/4 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka + 100 ml do zaczynu,
  • pół szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki ugotowanej i zblendowanej dyni,
  • 1 jajko + 1 do posmarowania bułeczek przed pieczeniem,
  • 50 g masła,
  • szczypta soli.

na cynamonowe nadzienie:

  • 50 g płynnego masła,
  • 100 g cukru,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego.

na lukier:

  • 100 g cukru pudru,
  • 2 łyżki wody,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Przygotowanie:

Reklama
  1. Drożdże rozkruszcie do miseczki, a następnie rozetrzyjcie z 2 łyżeczkami cukru. Do tego dolejcie 100 ml mleka, dodajcie 2 łyżki mąki i wymieszajcie całość. Tak przygotowany rozczyn przykryjcie czystą ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na 25 minut.
  2. W międzyczasie masło rozpuśćcie w rondelku i odstawcie do przestudzenia.
  3. Gotowy rozczyn wymieszajcie z resztą mąki, cukru, mleka oraz jajkiem i puree z dyni. Na koniec wlejcie rozpuszczone, wystudzone masło i wyróbcie całość na gładkie, jednolite ciasto. Warto dość długo zagniatać masę w dłoniach (nawet 10-15 minut), bo wtedy cynamonki będą miały po upieczeniu lepszą konsystencję.
  4. Wyrobione ciasto drożdżowe włóżcie do czystej miski, przykryjcie ściereczką lub folią spożywczą i odstawcie w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę, a najlepiej nawet 1,5 h.
  5. Po tym czasie rozwałkujcie ciasto na kształt prostokąta i posmarujcie płynnym masłem. Następnie posypcie cały blat ciasta cukrem wymieszanym z cukrem wanilinowym i cynamonem, a potem zwijajcie wszystko w ciasny rulon, zaczynając od dłuższego brzegu.
  6. Tak przygotowaną roladę krójcie w plasterki i każde takie kółeczko układajcie na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane cynamonki ponownie przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na 30-40 minut.
  7. Po tym czasie posmarujcie wyrośnięte bułeczki roztrzepanym jajkiem i pieczcie w 200 stopniach przez około 15 minut. Upieczone dyniowe cynamonki odstawcie do wystudzenia, a w międzyczasie przygotujcie prosty lukier z cukru pudru, wymieszanego z sokiem z cytryny oraz wodą. Tak przygotowaną mieszanką polejcie przestudzone bułeczki i gotowe.
placuszki z cynamonem
Reklama
Reklama
Reklama