W tym air fryer robię najlepszy chleb słowiański. Tylko 3 składniki i woda

W tym artykule:
- Frytkownica beztłuszczowa Sharp 4l - niezawodny element każdej kuchni
- Jak zrobić najlepszy chleb słowiański w air fryer?
Coraz więcej osób ma w domu frytkownicę beztłuszczową. Jeżeli do tej pory robiliście w niej jedynie frytki i pieczone ziemniaki, odczaruję dla was ten sprzęt. Mały, ale niezwykle pojemny, w sprawny sposób zrobi kilkanaście dań. Ja zakochałam się w chlebie słowiańskim, który robię niemal co tydzień. Odkryjcie go wraz ze mną i cieszcie się tańszym i pyszniejszym wypiekiem.
Frytkownica beztłuszczowa Sharp 4l - niezawodny element każdej kuchni
Frytkownica beztłuszczowa Sharp to niezbędny sprzęt w mojej kuchni. Uwielbiam jego wszechstronne zastosowanie, które pozwala mi znacznie skrócić pracę w niej. Nie zajmuje zbyt dużo miejsca i mieści się na blacie kuchennym w kawalerce.
To także "przyjaciel" mojego siostrzeńca, który nie rozstaje się z nim w akademiku. Pomaga mu w przygotowaniu znacznie lepszych i zdrowszych posiłków. Ma 8 programów, w których zrobicie ciasta, chleby i dania wytrawne. Dodatkowo ma jeszcze 2 tryby, które umożliwiają stopniowe rozmrażanie potrawy oraz podgrzewanie wstępne.
Jak wspominają zadowoleni Klienci na stronie ww.euro.com.pl:
Doskonała. Życie w kuchni wskoczyło na przyjemniejszy poziom.
Odkrycie tego roku. Odkąd go mam nie używam już piekarnika. Posiłki wychodzą pyszne, chrupiące, dopieczone i smaczne a ja znowu nabrałam ochoty do gotowania i wymyślania nowych posiłków. Zdecydowałam się na ten model z uwagi na wielkość miski, jest w sam raz dla jednej-dwóch osób.
Ziemniaczki, zapiekanki, kurczaki, pieczone pomidorki czy bataty wychodzą lepiej niż w piekarniku. Ten sprzęt przede wszystkim skraca czas oczekiwania na posiłek dzięki temu, że nie musi się nagrzewać jak piekarnik. Polecam wszystkim zapracowanym i tym którym nie chce się stać w garach pół dnia. Teraz codziennie przygotowanie posiłków jest o wiele przyjemniejsze.
Sprzęt spełniający oczekiwania, robi to samo co droższy sprzęt. Ładny wygląd,łatwy w obsłudze. Jak dla mnie rewelacja.
Posiadam frytkownice od pół roku i jestem bardzo zadowolona. Kurczak wychodzi obłędny chrupiący na zewnątrz soczysty w środku. Piekłam już w niej frytki, mięso, ciasto, chleb, owoce pod kruszonką, krokiety, pierogi, naleśniki.

Jak zrobić najlepszy chleb słowiański w air fryer?
Chleb słowiański już od dawien dawna robiła moja ukochana babcia. Pyszny, pachnący i bardzo chrupki. Nie dało się przejść obok niego obojętnie. Kromka z masłem wystarczyła do pełni szczęścia.
Śmialiśmy się, że szynka czy inne dodatki psują smak! Postanowiłam odgrzebać stary przepis z notatnika babci i przekonać się, czy uda się go zrobić w air fryerze. To byłą doskonała decyzja. Z pewnością będzie gościł na wielu śniadaniach i kolacjach!
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 150 ml mleka,
- 100 ml wrzątku,
- 100 g masła,
- 10 g świeżych drożdży,
- szczypta cukru,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Na początku przesiejcie dokładnie mąkę przez sitko do miski. Najlepiej zrobić to 2 razy. Mleko podgrzejcie do temperatury 40 stopni Celsjusza i wymieszajcie z drożdżami i cukrem. Odstawcie na około 15 minut do pojawienia się charakterystycznej piany. Po zaktywizowaniu drożdży, wymieszajcie je z mąką i masłem.
Możecie wyrobić ciasto łyżką lub za pomocą miksera. Odstawcie w misie air fryera wyłożonego papierem do pieczenia. Dzięki temu od razu nada mu kształt koszyka, w którym będzie pieczony. Po około godzinie wyrastania nastawcie program pieczenia chleba. Po wypieczeniu skórka będzie przepysznie chrupiąca, a chleb długo świeży i smaczny.


