W tym roku lepię pierogi sernikowe. Mam obiad z deserem za jednym zamachem

Gdy po wigilijnej uczcie przychodzi chęć na coś słodkiego, nie ma nic lepszego niż pierogi sernikowe. Choć może to brzmieć dziwnie, taki słodki przysmak genialnie smakuje po słonych i tłustych potrawach, a wymaga znacznie mniej pracy niż wszelkiego rodzaju ciasta. Zobaczcie, jak zrobić te wyjątkowe pierożki, a nie będziecie już męczyli się z pieczeniem pękającego i opadającego sernika.
Jak zrobić pierogi twarogowe?
Na Wigilię zwykle podajemy pierogi z kapustą i grzybami, jednak u niektórych pojawia się też deserowa wersja na słodko. Nie są to jednak klasyczne pierogi z serem, ale jeszcze smaczniejsza wersja z nadzieniem sernikowym. Różni się ona od zwykłego twarogowego farszu kilkoma aromatycznymi dodatkami, gdyż w środku znajdziemy rodzynki, skórkę cytrynową, kandyzowaną pomarańczę i wanilię. Taki aromatyczny zestaw sprawia, że po ugryzieniu mięciutkiego ciasta czujemy się jakbyśmy zajadali kawałek tradycyjnego sernika. Zobaczcie, jak zrobić ten przysmak i koniecznie przetestujcie go w tym roku na świąteczny deser.

Przepis na pierogi sernikowe
Składniki:
- 300 g mąki,
- 1 niewielkie jajko,
- 150 ml ciepłej wody,
- 1 łyżka masła,
- mała szczypta soli.
- 0,5 kg twarogu,
- 2 garści rodzynek,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki cukru,
- kilka kropli esencji waniliowej,
- skórka z cytryny,
- kandyzowana skórka pomarańczowa.
Przygotowanie:
Rodzynki zalewamy wodą i odstawiamy na około 30 minut. W tym czasie robimy ciasto, więc przesiewamy na stolnice mąkę, dodajemy odrobinę soli, wbijamy jajko i wlewamy mocno ciepłą wodę. Wszystko zagniatamy na gładkie, jednolite ciasto, a następnie owijamy je w folię i odstawiamy na chwilę, aby odpoczęło.
Teraz przygotowujemy masę sernikową. Najpierw mielimy twaróg i dodajemy do niego żółtko, cukier, aromat i skórkę z cytryny oraz pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy, a na koniec wsypujemy dokładnie odsączone rodzynki i ponownie łączymy masę.
Ciasto cienko wałkujemy, a następnie wykrajamy z niego kółka za pomocą szklanki. Następnie na każdy krążek nakładamy sporą porcję sernikowego nadzienia i składamy kółka na pół, dokładnie zlepiając brzegi.
Tak przygotowane pierogi sernikowe gotujemy we wrzątku przez około 4-5 minut od momentu wypłynięcia. Gotowe pierożki można dodatkowo posypać dodatkową porcją skórki z cytryny lub pomarańczy.

