Tradycyjny przepis na gołąbki to dość praco i czasochłonna receptura. Najpierw musimy ugotować samą kapustę i ryż, a potem dusić już gotowe, zawinięte gołąbki, a w takie upały to dość uporczywe zadanie. Nie oznacza to jednak, że latem musimy zrezygnować z ulubionego dania. Wystarczy przygotować je w sprytniejszy i znacznie szybszy sposób.

Reklama

Jak zrobić szybkie gołąbki?

Nie każdy wie, że pyszne gołąbki można zrobić bez gotowania, wystarczy tylko obsmażyć je na patelni. Co więcej, nie przyda się też mięso mielone, gdyż fantastyczny farsz możemy zrobić z wczorajszych ziemniaków, które zalegają nam w lodówce. Wystarczy tylko wymieszać je z podsmażoną cebulką i innymi ulubionymi warzywami i gotowe. Aby jeszcze bardziej wszystko przyspieszyć i ułatwić, przygotowany farsz zawijamy w liście kapusty pekińskiej, której nie trzeba gotować, a jedynie zalać wrzątkiem i odstawić.

Tak przygotowane gołąbki nie muszą lądować w garnku czy piekarniku, a wystarczy zapanierować je jak kotlety schabowe i obsmażyć z każdej strony. Dzięki temu zyskujemy nie tylko więcej czasu, ale i tworzymy na ulubionych gołąbkach przepyszną chrupiącą skórkę. Zobaczcie, jak zrobić ten błyskawiczny przepis, a od razu go pokochacie.

gołąbki bez zawijania

Przepis na szybkie gołąbki

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska
  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pół papryki
  • 3 jajka
  • 200 g mąki
  • 200 g bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Liście kapusty pekińskiej zalewamy wrzątkiem i parzymy przez około 20 minut. Następnie je odsączamy i układamy na desce do krojenia. Z każdego liścia wycinamy twardą część.

2. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, a cebulę, czosnek i paprykę obieramy i drobno kroimy. Cebulę z czosnkiem podsmażamy na odrobinie oleju, a kiedy się zeszklą, dorzucamy na patelnię marchew i paprykę, doprawiamy wszystko solą oraz pieprzem, mieszamy i podsmażamy jeszcze przez kilka minut.

3. Ugotowane tłuczone ziemniaki łączymy z podsmażonymi warzywami i wszystko razem mieszamy. Tak przygotowanym farszem wypełniamy listki kapusty pekińskiej i zawijamy jak gołąbki.

Reklama

4. Każdego gołąbka panierujemy w mące, jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.

Reklama
Reklama
Reklama