Wiejska zupa czereśniowa to zapomniany przysmak. Odtworzyłam przepis prababci

W tym artykule:
Reklama
O wiele częściej jemy inne zupy owocowe, na przykład wiśniową lub truskawkową. Letnie, ciepłe dni sprzyjają gotowaniu takich prostych dań. A przy tym również smacznych. Jednak nie ma co ukrywać, w tym roku owoce są po prostu drogie. Mimo wszystko warto choć kilka razy zrobić pyszną zupkę czereśniową.
Zupa czereśniowa - składniki
- 500 g czereśni
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 180 ml gęstego jogurtu, na przykład greckiego lub skyru
- 100 g drobnego makaronu, na przykład świderki, krótkie nitki, wstążki, kolanka, muszelki – w zasadzie każdy będzie dobry
Jak zrobić zupę czereśniową?
- Czereśnie umyjcie pod bieżącą wodą. Sprawdźcie, czy wszystkie są zdrowe i nieuszkodzone. Następnie wydrylujcie je. Możecie zrobić to ostrym nożykiem lub drylownicą, która w mechaniczny sposób usuwa pestki z drobnych owoców.
- Do garnka wlejcie wodę i przełóżcie do niej czereśnie. Wsypcie cały cukier. Jak płyn zacznie wrzeć, odmierzcie 10 minut. Po tym czasie zupę czereśniową odstawcie na bok do przestudzenia.
- Przyszedł czas na dodanie zabielacza, możecie wlać gęstą śmietanę, na przykład ukwaszoną 18% (dokładamy do zimnej zupy). Odpowiednia będzie też kremówka 30-36%, ale na pewno nadana ona zupie dodatkowy słodki posmak – jej zaletą jest to, że można dodawać ją do ciepłej zupy. Zostaje nam jeszcze gęsty jogurt, na przykład grecki, ale niekoniecznie, a także skyr. W obu tych przypadkach trzeba zaczekać, aż zupa będzie zimna. Ale jeśli chcecie zjeść ją na ciepło, bo i tak można, zabielacz trzeba wcześniej zahartować. Na szczęście to nic trudnego, wystarczy, że dodacie do niego kilka łyżek ciepłej, a nawet gorącej zupy. Dokładnie mieszajcie, a potem ten płyn dolecie małym strumieniem do garnka z gotującym się płynem owocowym. Starajcie się przez cały czas mieszać, inaczej może się zwarzyć. Gdyby tak się stało, to nie ma się co przejmować, nie wpłynie to na smak zupy czereśniowej, a jedynie na jej wygląd.
- Makaron ugotujcie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, ale nie powinien być zbyt miękki, bo po prostu będzie niesmaczny. Ułóżcie go na dnie bulionówki lub głębokiego talerza do zupy. Zalejcie go zupą z gara.

Jak podawać zupę czereśniową?
Zupy owocowe, nie tylko ta z czereśni, ma zarówno wielu zagorzałych przeciwników, jak i zwolenników. Są tacy, którzy jej po prostu nie tkną, bo smakuje jak kompot z makaron. Są też tacy, którzy mogliby jeść ją codziennie. Dodatkowo pojawia się dylemat: jeść ją na zimno czy na ciepło? Oto jest pytanie. Jednak i druga opcja jest prawidłowa. Jeśli nie jesteście zdecydowani, po prostu spróbujcie obu wersji.
Reklama
- Czereśniówkę można podać klasycznie w talerzu, ale wlana do kubka do szybkiego spożycia też będzie w porządku. Jeśli podajecie ją gościom, to warto się bardziej postarać. A mianowicie, ubijcie kremówkę na sztywno, przed samym podaniem połóżcie ostrożnie kleksik na wierzchu zupy. Do tego przydadzą się też listki świeżej mięty.
- Ale to jeszcze nie wszystko, zupę czereśniową, jak każdą inną, owocową, możecie dodatkowo podkręcić. Wystarczy, że przed podaniem zblendujecie owoce. Będzie przyjemnie zawiesista i bardziej przypomina mus owocowy, dlatego sprawdźcie, czy właśnie taka wam smakuje.
- Jest jeszcze trzecia, kompromisowa droga: zblendujcie jedynie część owoców, a resztę zostawicie w całości. Będzie gęsta, ale nie za bardzo, przy tym co chwilę będziecie trafiać na całe owoce. Wydaje się, że to tylko konsystencja, ale uwierzcie, ma to znaczenie.
Reklama
Reklama
Reklama

