Wieprzowianka Tomka Strzelczyka syci potrójnie. Wszystko dzięki 2 tanim dodatkom

Kucharz Tomasz Strzelczyk od kilku lat z powodzeniem prowadzi kulinarny kanał na YouTube, a także ma na koncie występ w programie MasterChef. Polacy pokochali przepisy Tomka, dlatego ten wydał już kilka autorskich książek kucharskich, w których przedstawia receptury na pyszne dania. W najnowszej, czyli „Oddasz fartucha 3” pojawił się bardzo ciekawy przepis na zupę wieprzowiankę.
Pomysł Tomka Strzelczyka na wieprzowiankę
Jak sama nazwa wskazuje, gotuje się ją na mięsie wieprzowym. To dość rzadko spotykane, ponieważ ten rodzaj jest zwykle odradzany w kontekście zup. Tomek jednak się tym nie przejmuje i robi treściwą, pożywną zupę z wieprzowiny. Przypomina ona nieco gulasz i na pewno posmakuje miłośnikom tego dania. Wieprzowianka od Tomka Strzelczyka jest bardzo sycąca również za sprawą dwóch dodatków - ziemniaków oraz kaszy. Po zjedzeniu miski takiej zupy już nikt nie będzie wołał o drugie danie.
Przepis na wieprzowiankę Tomka Strzelczyka
Składniki:
- 2 l bulionu warzywnego albo rosołu
- 0,5 kg mięsa z łopatki
- 0,5 kg ziemniaków
- 150 g kaszy pęczak
- 2-3 łodygi selera naciowego
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 1 korzeń pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- natka pietruszki
- gałązka lubczyku
- parę gałązek kopru
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zacznijcie od obrania marchewki, pietruszki oraz ziemniaków. Wszystkie te warzywa oraz mięso wieprzowe pokrójcie w kostkę. Pietruszkę, koper i lubczyk posiekajcie, a seler naciowy pokrójcie w plasterki.
Do garnka wlejcie olej, rozgrzejcie i wrzućcie mięso pokrojone w kostkę. Gdy się zrumieni, wsypcie posiekaną drobno cebulę. W momencie, gdy cebula zmięknie, dodajcie marchewkę, pietruszkę, seler i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Po kilku chwilach dodajcie 3 łyzki koncentratu pomidorowego. Wymieszajcie i smażcie 5 minut. Po tym czasie do garnka wsypcie kaszę. Dodajcie ziele angielskie, liście laurowe i całość zalejcie bulionem. Od momentu zagotowania gotujcie przez ok. 15 minut.
Do zupy wsypcie pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujcie jeszcze 10-15 minut aż zmiękną. Pod koniec doprawcie wieprzowiankę solą, pieprzem i wsypcie koper, pietruszkę oraz lubczyk. Smacznego!

