Wilgotny piernik bez mąki i cukru. 5 minut mieszania i do pieca

W tym artykule:
Co zrobić, aby piernik był wilgotny i się nie kruszył? Jest na to prosty sposób, ale mało kto zna tę recepturę. Nie potrzebujecie do niej ani zwykłej mąki, ani odrobiny cukru, a gotowy wypiek zachwyca smakiem i konsystencją. Zobaczcie prosty przepis na piernik, który można jeść bez wyrzutów sumienia.
Jak zrobić piernik bez cukru i mąki?
Aby zrobić łatwy piernik w 5 minut wystarczy tylko wymieszać kilka składników, ale nie znajdziecie wśród nich mąki ani cukru. Tym razem bazą będzie masło orzechowe, które łączymy z jajkami i mielonymi migdałami. Do tego oczywiście niezbędne będą przyprawy, czyli mieszanka piernikowa, cynamon, kakao, wanilia, szczypta soli i erytrytol lub inne ulubione słodzidło. Teraz zostaje już tylko soda oczyszczona, aby ciasto pięknie wyrosło i było puszyste. Wszystko łączymy w jednej misce, przelewamy do foremki i gotowe. Resztę zrobi już za nas piekarnik.
Oczywiście tak przygotowany domowy piernik możemy podawać nie tylko solo, ale i przekładać przeróżnymi dodatkami, na przykład powidłami śliwkowymi, kajmakiem czy masą budyniową. Pysznie będzie też smakował polany czekoladą lub lukrem.
Ten sprytny przepis na keto ciasto świąteczne to pomysł @nathallae, czyli Natalii Maszkowskiej, znanej z udziału w 7. edycji kulinarnego show MasterChef. Sprawdźcie dokładne proporcje i zróbcie w tym roku taki szybki piernik bez mąki.

Przepis na piernik z masłem orzechowym
Składniki:
- 200 g masła orzechowego,
- 5 jajek,
- 3 łyżki mąki migdałowej,
- 20 g przyprawy piernikowej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 3 łyżeczki kakao,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- około 4,5 łyżki erytrolu,
- szczypta soli,
- odrobina esencji waniliowej.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy w jednej misce, a następnie przelewamy gotową masę do wyłożonej papierem keksówki. Tak przygotowany piernik wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 35-38 minut.
Źródło: Tiktok.com/@nathallae

