Wkładam ziemniaki do gofrownicy i mam genialną przekąskę. Wszyscy się dziwią, a potem proszą o dokładkę

- Ewa Niepytalska
W tym artykule:
- Gofry ziemniaczane inaczej
- Jak zrobić miażdżone ziemniaki z gofrownicy?
- Z czym podać chrupiące ziemniaki z gofrownicy?
- Ziemniaki gniecione z gofrownicy na śniadanie
Rozgrzane płyty gofrownicy potrafią w mgnieniu oka zamienić wiele pozornie niepasujących do niej składników w perfekcyjnie upieczoną przekąskę. Nie inaczej sprawa ma się ze skromnymi, uniwersalnymi ziemniakami. Ich skórka stanie się chrupiąca szybciej niż w piekarniku. Gofrownica pozwala w bardzo szybki i prosty sposób zrobić tzw. gniecione lub miażdżone kartofle. Wybornie smakują z jogurtowym sosem czosnkowym i świeżymi ziołami.
Gofry ziemniaczane inaczej
Dość popularnym sposobem na wytrawne placki robione w urządzeniu do słodkich wypieków jest przepis na gofry ziemniaczane. Można je przyrządzić z tych samych składników co tradycyjne hash browns. Surowe kartofle trzeba zetrzeć na grubych oczkach tarki i połączyć z mąką i jajkiem. Jest jednak jeszcze jeden sposób na ziemniaki z gofrownicy, który z pewnością przypadnie do gustu ziemniaczanym purystom. Bulwy wystarczy podgotować w mundurkach, a potem już tylko zmiażdżyć między dziurkowanymi płytami urządzenia. Po kilku minutach wychodzą naprawdę chrupiące z zewnątrz i możecie podać je na mnóstwo sposobów. Na przykład tak jak ziemniaki hasselback – z masłem czosnkowym i świeżym rozmarynem, z kwaśną śmietaną lub zapieczone z serem.

Jak zrobić miażdżone ziemniaki z gofrownicy?
Składniki:
- 2 średnie ziemniaki
- 3 łyżki serka wiejskiego lub twarogu
- 2 łyżki jogurtu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
- dodatkowo: szczypiorek do dekoracji, oliwa do posmarowania gofrownicy
Przygotowanie:
- Ugotujcie ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Wykorzystajcie odmianę typu B, najlepszą do smażenia i pieczenia. Bulwy o średniej zawartości skrobi wyjdą miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Żeby powstały atrakcyjne miniprzekąski, użyjcie ziemniaków baby. Odlejcie je i odparujcie. Odstawcie do przestudzenia.
- Posmarujcie płyty gofrownicy olejem lub oliwą (może być smakowa, na przykład z dodatkiem chili lub bazylii), za pomocą pędzelka lub ręcznika papierowego. Dobrze rozgrzejcie urządzenie. Na środku połóżcie ziemniaki. Oprószcie je solą i ewentualnie suszonymi ziołami, na przykład oregano. Zamknijcie gofrownicę. Pieczcie je, aż staną się rumiane i chrupiące.
- Zróbcie dip czosnkowy. Jako bazę proponujemy wykorzystać twaróg półtłusty lub serek wiejski. Rozgniećcie go widelcem lub rozdrobnijcie blenderem. Sprawdzi się też kremowa ricotta. Dodajcie do serka jogurt, czosnek przeciśnięty przez praskę i sok z cytryny. Doprawcie solą i pieprzem. Możecie także wykorzystać przepis na gzik lub tzatziki.
- Podajcie gofry z ziemniaków z dipem, udekorujcie szczypiorkiem, koperkiem lub natką pietruszki.
Przepis na ziemniaki z gofrownicy autorstwa food_by_lilly możecie obejrzeć tutaj:
Źródło: instagram.com/food_by_lilly
Z czym podać chrupiące ziemniaki z gofrownicy?
Przepis na ziemniaki z gofrownicy przyda się, kiedy chcecie zrobić szybką przekąskę do meczu lub filmu, zamiast chipsów lub popcornu. Warto podać je wtedy, jak powyżej, z jogurtowym sosem czosnkowym. Ale równie dobrze sprawdzą się takie dodatki jak:
- domowy ketchup z pomidorów lub cukinii,
- dip serowy,
- pesto z bazylii lub jarmużu,
- dressing zielonej bogini – z mocą świeżych ziół, na jogurcie lub kefirze,
- sos bbq,
- pikantna salsa pomidorowa,
- chimichurri.
Miażdżone ziemniaki z gofrownicy możecie serwować jako dodatek do drugiego dania na obiad. Pysznie uzupełnią zarówno steki, kotlety, rybę, jak i przeróżne dania wegetariańskie.

Ziemniaki gniecione z gofrownicy na śniadanie
Ugotujcie kartofle w mundurkach dzień wcześniej i włóżcie je do lodówki. Rano wyjmijcie je trochę wcześniej, żeby się ogrzały do temperatury pokojowej, a potem zapieczcie w gofrownicy. To ciekawy sposób na oryginalne śniadanie lub proszony brunch. Podajcie je z:
- serkiem śmietankowym i wędzonym łososiem,
- jajkiem w koszulce lub sadzonym i sosem holenderskim,
- chrupiącym boczkiem lub szynką parmeńską,
- awokado i sałatką z pomidorów.

