Zastanawiacie się, co można zrobić ze świeżych czereśni? Soki i syropy to już przeżytek. Teraz wszyscy oszaleli na punkcie innych, znacznie bardziej oryginalnych przetworów. Zobaczcie, jak zrobić czereśnie do słoików w zupełnie innej wersji, a będziecie zaskoczeni, jak dobrze to smakuje. Taki przysmak pasuje nawet do kotleta i sałatki.

Reklama

Jak podać czereśnie inaczej?

Jak można przerobić czereśnie inaczej niż na dżem, kompot czy sok? Obecnie rekordy popularności bije przepis na kiszone czereśnie. Choć początkowo ten pomysł może wydawać się dość dziwny to zamarynowanie słodkich, soczystych owoców w aromatycznej solance okazuje się wyjątkowo trafionym połączeniem. Warto więc zrobić chociaż jeden słoiczek takiego przysmaku, szczególnie że przygotowuje się go dziecinnie łatwo i błyskawicznie. Zobaczcie, jak zrobić to krok po kroku.

Jak ukisić czereśnie?

Kiszenie czereśni nie różni się zbytnio od przygotowywania kiszonych ogórków czy kapusty. Wystarczy więc tylko wydrylować 250 g czereśni, zasypać je łyżeczką soli i odstawić na pół godziny. Po tym czasie powinny podejść sokiem i razem z tym płynem należy zamknąć je w słoikach. Jeśli jednak owoce nie będą aż tak soczyste i nie puszczą zbyt wiele soku, to można je po prostu zalać lekką solanką o niewielkim stężeniu.

Dodatkowo do każdego słoiczka z czereśniami wkładamy pokruszone liście laurowe, pieprz ziarnisty i ziele angielskie tak jak w przypadku klasycznych warzywnych kiszonek. Świetnym dodatkiem będzie też kilka goździków, które jeszcze bardziej podkręcą aromat kiszonki.

Ten ciekawy patent na kiszonkę pokazała na swoim TikToku użytkowniczka @stewunia. Wideo szybko zdobyło popularność i w krótkim czasie zobaczyło je już ponad 350 tysięcy internautów.

Wiśnie czy czereśnie?

Do czego można wykorzystać czereśnie?

Jeśli idea kiszonych czereśni was nie przekonuje, możecie zainspirować się innymi pomysłami na wykorzystanie tych owoców. Powstaną z nich również przepyszne:

Reklama
  • knedle z czereśniami,
  • murzynek z czereśniami,
  • chłodnik czereśniowy,
  • tarta z czereśniami,
  • pierogi z czereśniami.
Reklama
Reklama
Reklama