Włóżcie między krakersy 2 uwielbiane słodkości i zawińcie w folię aluminiową. S’mores smakuje wtedy jeszcze lepiej

W tym artykule:
- S'mores - kultowy amerykański przysmak
- Jak się robi s'mores?
- Jak zrobić s'mores w domu?
- Szybkie s'mores na jedną porcję
To wyjątkowe ciasteczko z płynnym wnętrzem wygląda genialnie, ale musicie nam uwierzyć na słowo, że smakuje jeszcze lepiej. Nie kupicie go jednak w żadnej cukierni, ale za to z łatwością przygotujecie samodzielnie. Poznajcie historię tego deseru i zobaczcie kilka metod na przygotowanie go w domowych warunkach. Zdecydowanie warto, bo gdy raz spróbujecie, przepadniecie od pierwszego kęsa.
S'mores - kultowy amerykański przysmak
Pod tą tajemniczą nazwą kryje się ulubiona przekąska amerykańskich dzieci, czyli zapieczona "kanapka" z dwóch pełnoziarnistych krakersów, pianki i czekolady. Obecnie często przygotowuje się ją na ogniskach, ale wszyscy kojarzą smores z obozami skautów, którzy chętnie zajadali ten przysmak.
Sama nazwa to skrót od angielskiego wyrażenia "something more", czyli po prostu "coś jeszcze", a słodka przekąska ma długą historię, gdyż przepis na s'mores pojawił się już w 1927 roku w poradniku "Tramping and trailing with the girl scouts". Największą popularność słodkość zdobyła jednak 30 lat później, gdy w 1957 roku trafiła do legendarnej książki kucharskiej autorstwa Betty Crocker. Później już spotykało się ją niemal na każdej imprezie pod chmurką, gdyż dzieci dosłownie pokochały zapieczone w krakersach pianki z płynną czekoladą.
Co ciekawe, w kuchni amerykańskiej s'mores jest już tak kultowym przysmakiem, że ma swoje własne święto. Narodowy Dzień S'mores obchodzi się co roku 10 sierpnia. Jeśli nabraliście ochoty na przetestowanie tego słodkiego fenomenu, to zerknijcie na prosty przepis poniżej.

Jak się robi s'mores?
Aby przygotować prawdziwe amerykańskie s'mores musicie przygotować dwa krakersy typu graham, a następnie włożyć pomiędzy nie dużą piankę marshmallow, podpieczoną wcześniej nad ogniskiem. Potem zostaje już tylko dodanie kostki czekolady, która szybko rozpłynie się pod wpływem ciepła pianki, a wtedy całość pięknie "sklei" się w zgrabną słodką kanapkę. Nie oznacza to jednak, że poza sezonem letnim nie możemy sobie pozwolić na taki przysmak. Zobaczcie, jakie to proste i koniecznie spróbujcie. Ostrzegamy tylko, że gdy raz skosztujecie tego kultowego połączenia smaków, to trudno będzie wam się od niego oderwać.
Jak zrobić s'mores w domu?
Aby przygotować smore's domowych warunkach musicie tylko przygotować formę do pieczenia i rozgrzać piekarnik, a całość pójdzie błyskawicznie szybko. Taki domowy przepis na smore's przygotowuje się na większą porcję, dlatego musicie przygotować:
- 1 opakowanie krakersów lub herbatników,
- 1 tabliczkę gorzkiej czekolady,
- 1 opakowanie pianek marshmallow.
Samo przygotowanie to bułka z masłem, bo trzeba tylko wyłożyć tabliczkę czekolady na spód blachy (można ją wcześniej połamać na kostki, ale nie jest to konieczne), a następnie wysypać na to pianki, a na koniec wyłożyć brzegi formy ciastkami i wszystko zapiec w 160 stopniach przez kilka minut. Najlepiej zerkać do piekarnika i wyjąć s'mores w momencie, gdy pianki lekko się zapieką i zarumienią, a czekolada pięknie rozpuści.
Szybkie s'mores na jedną porcję
Jeśli jednak na pierwszy raz nie chcecie szykować calutkiej blachy tej przekąski, tylko niewielką porcję na kilka kęsów, to po prostu weźcie kawałek folii aluminiowej i ułóżcie na niej kolejno krakersa, piankę, kostkę czekolady, a całość przykryjcie drugim krakersem. Teraz owińcie szczelnie słodką kanapkę folią i połóżcie takie zawiniątko na patelni. Już po kilku minutach podgrzewania z jednej i drugiej strony smore's będzie gotowe do zajadania. To świetny patent, gdyż folia aluminiowa nie tylko pozwoli błyskawicznie podgrzać słodkość, ale i zapobiegnie wylewaniu się czekolady i płynnej pianki spomiędzy ciasteczek.


