W tym artykule:

  1. Co to jest lokum?
  2. Lokum figowe - słodka kuleczka z niespodzianką
  3. Przepis na lokum figowo-orzechowe
Reklama

Do świąt zostało jeszcze trochę czasu. Na stole pojawiają się zwykle dobrze znane desery i ciasta, w tym sernik, piernik, makowiec oraz różne warianty tych ciast. Jeśli przed świętami jesteście zmęczeni smażeniem, pieczeniem i chcielibyście trochę odsapnąć przynajmniej przy deserze, mamy dla was propozycję nie do odrzucenia. Zróbcie deser, w przypadku którego piekarnik będzie zbędny. Jeśli tylko lubicie trufle i inne deserowe kuleczki z nadzieniem, lokum na pewno wam się spodoba.

Co to jest lokum?

Lokum to turecki deser, którego nazwa pochodzi z języka arabskiego „rāḥat al-ḥulqūm”. Jeśli ta nazwa kojarzy wam się z rachatłukum (tureckimi galaretkami w cukrze pudrze), to dobre skojarzenie. Deser bywa podawany w formie galaretek. Nie ma jednego przepisu na lokum. Podobnie jak w przypadku serników, istnieje mnóstwo jego wariantów.

Klasyczne lokum robi się z długo gotowanej skrobi i syropu cukrowego. Po kilku godzinach słodki syrop doprawia się sokiem z cytryny, wodą różaną lub z kwiatu pomarańczy i nadziewa różnymi dodatkami, np. orzechami. Gęstniejącą masę wylewa się na płaskie formy, a następnie kroi w kostkę i posypuje cukrem pudrem lub polewa czekoladą, zwija i kroi na mniejsze kawałki.

Lokum figowe - słodka kuleczka z niespodzianką

Istnieją również lokum regionalne, np. w mieście Afyon wyrabia się przysmak z kajmakiem i wiórkami kokosowymi - zbliżone do przepisu, który podajemy poniżej. Lokum Incirli Cevizli nie zawiera syropu cukrowego ani skrobi. Słodycz w tej wersji lokum pochodzi z czekolady i owoców, ale charakter przysmaku został zachowany.

Jest to deser z figami i orzechami, z dodatkiem czekolady i herbatników, w formie kuleczek. Jest ono prostsze, niż myślicie. Do środka owocu wystarczy włożyć połówkę orzecha, a następnie obtoczyć owoc w tężejącej mieszance czekolady, śmietanki kremówki i pokruszonych herbatników. W ten sposób powstanie chrupiąca „skorupka”, po której przegryzieniu zobaczycie i poczujecie kremowe wnętrze figi, a całość zwieńczy jeszcze jedno chrupnięcie - orzecha włoskiego.

Od tych kuleczek trudno się oderwać. Są one jednocześnie tak słodkie, że wyzwaniem, nawet dla fanów słodyczy, będzie zjedzenie więcej niż 2-3 sztuk. Resztą możecie się podzielić. Lokum figowo-orzechowe najlepiej smakuje podane z czarną, mocną kawą bez cukru.

Deserowe kuleczki

Przepis na lokum figowo-orzechowe

Składniki:

  • 20 suszonych fig
  • 10 orzechów włoskich podzielonych na połówki
  • 60 g czekolady mlecznej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 250 g pełnoziarnistych herbatników bez dodatków
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4-5 łyżek wiórków kokosowych do obtoczenia kuleczek

Sposób przygotowania:

Zalejcie suszone figi wrzątkiem na ok. 10 minut. Po upływie tego czasu odlejcie wodę. Odetnijcie niewielki fragment górnej części owocu (czapeczkę) i wetknijcie do środka połówkę orzecha - figa powinna być już miękka. Zmielcie herbatniki - nie muszą być zmielone na pył, mogą pozostać większe drobinki.

W rondelku zagotujcie śmietankę i zdejmijcie z ognia. Dodajcie do niej pokruszoną czekoladę i wymieszajcie do rozpuszczenia się czekolady. Przestudźcie masę i mieszając, wsypujcie herbatniki partiami. Nabierajcie po 1 łyżce czekoladowej masy, spłaszczcie lekko w dłoniach, i obtoczcie nim w całości figę z orzechem, następnie zanurzcie we wiórkach kokosowych.

Reklama

Schłodźcie lokum w lodówce, by czekolada całkowicie zastygła. Przed podaniem pokrójcie każdą kuleczkę na połówki lub w ćwiartki.

kuleczki
Reklama
Reklama
Reklama