Lubicie czosnek i często wykorzystujecie go do różnego rodzaju przepisów? Nie musicie w kółko kupować nowych główek, które szybko się psują. Zaopatrzcie się raz w większą ilość tego produktu i przygotujcie czosnek w słoikach na całą zimę. To nie tylko wygodne rozwiązanie, ale i genialny pomysł na wydobycie z ząbków maksimum smaku i aromatu. Zobaczcie, jak to zrobić.

Reklama

Co można zrobić z dużą ilością czosnku?

W książkach kucharskich znajdziemy sporo przepisów na marynowany czosnek w słoikach, jednak zwykle zalewa się go octową marynatą, a gotowy produkt wychodzi w ten sposób smaczny i aromatyczny, ale przy tym dość twardy. Można więc przyrządzić to jeszcze lepiej, zalewając całe ząbki olejem i zapiekając je w piekarniku. Tak przygotowany czosnek w oleju staje się po upieczeniu tak mięciutki i aksamitny, że można go rozsmarowywać na pieczywie jak smalec czy masło. Co więcej, dzięki tej metodzie obróbki ząbki tracą swój ostry smak i stają się lekko słodkie, przez co genialnie podbijają wszystkie dania, tosty czy nawet zwykłe kanapki. Zobaczcie więc, jak zakonserwować czosnek w oleju i wypróbujcie ten przysmak we własnych kuchniach.

Jak zrobić czosnek w słoikach na zimę?

To nic trudnego, bo samo przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a potrzebujecie do tego tylko oleju i kilku czystych, wyparzonych słoików. Potem jednak przyda się trochę cierpliwości, aż zapakowane w słoiczki ząbki nabiorą odpowiedniego smaku i konsystencji. Jedną z receptur na pyszny czosnek do smarowania możemy zobaczyć na Instagramowym profilu @kochamgotować, prowadzonym przez popularnego kucharza Piotra Ogińskiego. Musimy jednak przygotować do tego sporą ilość ząbków czosnku, a jak wiemy ich obieranie nie należy do najprzyjemniejszych czynności, bo wiąże się z nieprzyjemnym zapachem dłoni. Można jednak zrobić to sprytniej. Piotr Ogiński pokazuje prosty patent, dzięki któremu błyskawicznie pozbędziecie się łupinek z całej główki na raz.

Jak obrać czosnek? Sprytny i szybki patent

Aby błyskawicznie obrać czosnek, wystarczy tylko naciąć go małym nożykiem od spodu, a następnie przesypać ząbki do słoika i energicznie potrząsnąć nim kilka razy. W ten sposób po kilku sekundach wysypiemy z naczynia gotowe, obrane ząbki, a ich aromat nie zostanie nam na dłoniach.

Reklama

Jak zrobić czosnek w oleju?

Tak przygotowany obrany czosnek trzeba już tylko przełożyć do czystych, wyparzonych słoików. Jakim olejem zalać czosnek? Kucharz radzi w komentarzach, że można do tego wykorzystać zarówno olej rzepakowy, jak i oliwę z oliwek. Szczelnie zakręcone słoje trzeba już tylko włożyć do piekarnika rozgrzanego do 110 stopni na około 2 godziny. Po tym czasie czosnek w słoikach jest gotowy, ale musimy pamiętać, aby ostrożnie wyjąć słoje, obrócić je do góry dnem i zostawić tak do całkowitego wystudzenia.

Reklama
Reklama
Reklama