Wrzucam do rękawa karkówkę z pieczarkami. Dosypuję garść przypraw i mam obiad marzenie

W tym artykule:
Karkówka to często wybierane mięso, jednak okazuje się, że nie każdemu wychodzi ono tak samo dobrze i miękkie. Wszystko zależy od sposoby przygotowania, a ten jest jednym z najprostszych i jednocześnie dających najlepsze efekty. Zamiast więc stać nad patelnią i przewracać plastry karkówki, po prostu wrzućcie ją do worka razem z pieczarkami, a obiad zrobi się sam.
Jak zrobić soczystą karkówkę?
W sieci znajdziemy niejeden przepis na karkówkę, zarówno taką z patelni, jak i z rusztu czy piekarnika. Każda receptura pozwala jednak uzyskać nieco inną konsystencję mięsa, a większości z nasz zależy głównie na tym, aby nie wyszło ono gumowe i suche. Jak zrobić karkówkę, żeby była miękka i soczysta? Aby zachować maksimum wilgotności i delikatności, najlepiej upiec ją w rękawie, ale wcześniej marynować przez całą noc.
Taka marynata wcale nie musi być wieloskładnikowa, bo w zupełności wystarczy baza w postaci oleju oraz aromatyczne przyprawy, takie jak czosnek, słodka i ostra papryka, czy ulubione świeże bądź suszone zioła. Najważniejsze jest to, żeby porządnie natrzeć mięso mieszanką przypraw z każdej strony.
Gdy mamy już tak przygotowane mięso, wystarczy przełożyć je do rękawa do pieczenia, ale zanim go zwiążemy, warto też dorzucić do woreczka świeże pieczarki, które po upieczeniu zyskają wyjątkowy smak i aromat. Zobaczcie dokładne proporcje poniżej, a tak przygotowana karkówka z pieczarkami o czaruje was od pierwszego kęsa.

Źródło: Getty/iStock
Karkówka z pieczarkami - przepis
Składniki :
- 1 kg karkówki,
- 500 g pieczarek,
- 250 ml śmietanki kremówki,
- 4 łyżki oliwy,
- po 1 łyżeczce soli, czosnku granulowanego, słodkiej papryki mielonej, majeranku, oregano.
Przygotowanie:
- Zaczynamy od przyprawienia karkówki, czyli mieszamy oliwę ze wszystkimi przyprawami i dokładnie nacieramy mięso taką marynatą. Następnie przekładamy karkówkę do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej nawet na całą noc.
- Tak przygotowane mięso przekładamy do rękawa do pieczenia i wlewamy tam też pozostałą marynatę. Pieczarki dokładnie myjemy i osuszamy (nie musimy obierać ich ze skórki). Jeśli macie niewielkie sztuki, możecie wrzucić je do worka w całości, a przy większych okazach, lepiej przekroić grzyby na połówki.
- Karkówka z pieczarkami w rękawie powinna piec się przez około 1,5 godziny w temperaturze 170 stopni. Upieczone mięso ostrożnie wyciągamy z rękawa i przekładamy na półmisek, a pieczarki wraz z sosem przelewamy do garnuszka, dodajemy śmietankę kremówkę i gotujemy całość, aż całość lekko odparuje i zgęstnieje.

Jak podawać karkówkę z pieczarkami?
Tak przygotowana karkówka z pieczarkami smakuje obłędnie, a do tego pięknie prezentuje się na stole. Aby jednak uzyskać pełne danie, warto podać ją z dodatkami, a w tym celu świetnie sprawdzi się kremowe tłuczone ziemniaczki z masłem lub puree ze szpinakiem, z kalafiora, korzenia pietruszki czy selera. Równie dobrze będą tu pasowały wszelkiego rodzaju kasze, a w szczególności ta gryczana lub pęczak.
Gdy mamy już taką treściwą bazę, zostaje już tylko jakaś kolorowa sałatka bądź surówka. Do karkówki świetnie sprawdzą się zarówno dodatki na ciepło, takie jak zasmażane buraczki, marchewka duszona, jak i surowe propozycje, czyli surówka z białej kapusty lub mizeria. Mięciutkie i kruche mięso świetnie będzie się też komponowało z chrupiącą surówką z sałaty lodowej.

