Wrzucam liście laurowe do smażonej cebuli. Po 20 minutach mam sycące danie na zimę

Lodówka świeci już pustkami, a ze wszystkich kuchennych zapasów została wam tylko cebula? Nic straconego, bo z niej też możecie przygotować pyszny i pięknie prezentujący się obiad dla całej rodziny. Wystarczy tylko kilka dodatków, wśród których bardzo ważny jest liść laurowy. Przepis jest banalnie prosty, a całość zajmie wam dosłownie 20 minut, za to smak i wygląd gotowego dania zachwyci każdego.
Co można zrobić z cebuli?
Jak wykorzystać cebulę, aby zamienić to zwykłe, tanie warzywo w coś pysznego i efektownego? Wystarczy podsmażyć ją z liściem laurowym, a potem dorzucić jeszcze trochę czosnku, białego wina i bulionu, a w dosłownie 20 minut, a powstanie rozgrzewająca zupa cebulowa. Takie danie nie tylko smakuje i pachnie obłędnie, ale dodatkowo syci na długo, szczególnie gdy podamy zupę cebulową z tartym żółtym serem i chrupiącą grzanką. Zobaczcie dokładne proporcje i koniecznie spróbujcie tego przysmaku.
Zobacz też: Ta zupa to sposób Francuzek na zgrabną sylwetkę. Nada wam lekkości i jest bardzo pożywna

Prosty przepis na zupę cebulową
Składniki:
- 0,5 kg cebuli,
- 2 łyżki masła,
- 2 liście laurowe,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 0,5 szklanki białego wina,
- 0,7 l bulionu,
- garść tartego sera żółtego,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki, a następnie podsmażamy ją w garnku na maśle. Gdy zmięknie, dorzucamy do niej dwa liście laurowe, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz suszony tymianek. Całość jeszcze chwilę smażymy.
Kiedy wszystko się zarumieni, dolewamy wino i podgrzewamy wszystko dalej, aż płyn odparuje. W tym momencie wlewamy bulion i zagotowujemy całość. Gotowa zupa cebulowa musi już być tylko doprawiona solą i pieprzem oraz posypana tartym żółtym serem. Możemy też podać ją z chrupiącą grzanką z roztopionym serem na wierzchu.

