Lodówka świeci już pustkami, a ze wszystkich kuchennych zapasów została wam tylko cebula? Nic straconego, bo z niej też możecie przygotować pyszny i pięknie prezentujący się obiad dla całej rodziny. Wystarczy tylko kilka dodatków, wśród których bardzo ważny jest liść laurowy. Przepis jest banalnie prosty, a całość zajmie wam dosłownie 20 minut, za to smak i wygląd gotowego dania zachwyci każdego.

Reklama

Co można zrobić z cebuli?

Jak wykorzystać cebulę, aby zamienić to zwykłe, tanie warzywo w coś pysznego i efektownego? Wystarczy podsmażyć ją z liściem laurowym, a potem dorzucić jeszcze trochę czosnku, białego wina i bulionu, a w dosłownie 20 minut, a powstanie rozgrzewająca zupa cebulowa. Takie danie nie tylko smakuje i pachnie obłędnie, ale dodatkowo syci na długo, szczególnie gdy podamy zupę cebulową z tartym żółtym serem i chrupiącą grzanką. Zobaczcie dokładne proporcje i koniecznie spróbujcie tego przysmaku.

zupa z pora

Prosty przepis na zupę cebulową

Składniki:

  • 0,5 kg cebuli,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 0,5 szklanki białego wina,
  • 0,7 l bulionu,
  • garść tartego sera żółtego,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki, a następnie podsmażamy ją w garnku na maśle. Gdy zmięknie, dorzucamy do niej dwa liście laurowe, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz suszony tymianek. Całość jeszcze chwilę smażymy.

Reklama

Kiedy wszystko się zarumieni, dolewamy wino i podgrzewamy wszystko dalej, aż płyn odparuje. W tym momencie wlewamy bulion i zagotowujemy całość. Gotowa zupa cebulowa musi już być tylko doprawiona solą i pieprzem oraz posypana tartym żółtym serem. Możemy też podać ją z chrupiącą grzanką z roztopionym serem na wierzchu.

Reklama
Reklama
Reklama