Te pierogi smakują dużo lepiej. Do wody dodałam liść laurowy i kilka przypraw

W tym artykule:
Gdybyśmy mieli wskazać najbardziej typowe, polskie dania, z pewnością pierogi znalazłyby się na podium. Uwielbiają je wszyscy, zarówno „mięsożercy”, jak i wegetarianie. W końcu do środka pierogów można dodać, co tylko się chce - ziemniaki z serem, mięso, kaszę, szpinak, a nawet owoce. Ogranicza nas tutaj tylko wyobraźnia.
Najbardziej popularne są oczywiście pierogi ruskie, gotowane w wodzie i okraszone cebulką ze skwarkami. W tej wersji pierogi jadł z pewnością każdy z nas. Można przygotować je też nieco inaczej, by nabrały jeszcze więcej smaku.
Jak zrobić dobre ciasto na pierogi?
Zacznijmy od tego, jak zrobić ciasto do pierogów. Nawet najlepszy farsz w połączeniu z niezbyt smacznym ciastem nie uratuje niestety pierogów. Tutaj wszystko musi być idealnie dopracowane, dlatego warto skupić się na tym, jak zrobić smaczne ciasto.
Podstawowy przepis zawiera tylko 3 składniki - mąkę, sól oraz gorącą wodę. To wystarczy, by zrobić gładkie i delikatne ciasto na pierogi. Woda musi być bardzo ciepła, ale nie wrząca. Mieszamy ją z mąką, solą, wyrabiamy i odkładamy na kilka chwil, by ciasto “odpoczęło”. Po tym czasie można już je cienko rozwałkować i brać za lepienie pierogów.
Niektórzy dodają do masy jajko, jednak nie jest to najlepszy pomysł. Ciasto jest wówczas co prawda mocniejsze, ale i twarde. Możecie dodać samo żółtko, by pierogi nabrały ładniejszej barwy, ale wciąż były delikatne.
Innym sposobem na podkręcenie ciasta jest dodanie do niego przypraw. To może być, poza sola, na przykład tymianek, bazylia, oregano, a nawet curry czy cynamon.

Jak gotować pierogi?
Nie bez znaczenia jest sposób gotowania pierogów. Jak to robić, wie chyba każdy - partiami wrzucamy pierogi do wrzącej wody i gotujemy je przez kilka minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Do wody zawsze trzeba wsypać trochę soli dla smaku. Ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć większej ilości przypraw.
Zaskakująco dobrze sprawdza się tutaj liść laurowy, a także pieprz czy ziele angielskie. Gotowane w ten sposób pierogi są o wiele bardziej aromatyczne i zyskują na smaku. Wystarczy jeden liść laurowy na duży garnek, by poczuć różnicę.

