W tym artykule:

  1. Do czego pasuje truskawkowy winegret?
  2. Jak zrobić domowy winegret z truskawek?
  3. Pomysł na sałatkę z truskawkowym winegretem
Reklama

W ciepłe dni najlepiej dekorować liście sałat i świeże warzywa lekkimi dressingami. Najczęściej wybieramy po prostu dobry tłuszcz roślinny lub orzeźwiające jogurtowe sosy. Nie do przecenienia są takie proste kompozycje jak sałata ze śmietaną lub pieczone szparagi z octem balsamicznym i oliwą. Truskawkowy winegret jest równie nieskomplikowany, a niezwykle kremowy, chociaż nie ma w nim żadnego nabiału. Podpowiadamy, jak go zrobić i podajemy pomysł na sałatkę.

Do czego pasuje truskawkowy winegret?

Słodki i kwaskowy sos z sezonowych owoców pasuje zarówno do cięższych potraw, takich jak grillowane mięso, jak i lekkich kompozycji na przystawkę, zwłaszcza pełnych zielonych warzyw (mamy tu na myśli zarówno ich świeżość, jak i kontrast kolorystyczny, jaki oferują). Truskawkowy winegret świetnie dopełni takie potrawy jak:

  • szparagi z grilla – są delikatne w smaku i chrupiące, a w dodatku zdrowe. Można jeść je solo, oprószone solą morską i świeżo zmielonym pieprzem, ale zyskają zupełnie nowy wyraz skropione owocowym winegretem. Zresztą to żadna nowość, że zielone szparagi dobrze komponują się z truskawkami – często występują razem w sałatkach ze szpinakiem.
  • lekka sałatka z botwinki – z zielonymi liśćmi, fetą i chrupiącymi ziarnami. Dressing z truskawek świetnie przełamie intensywnie słony smak greckiego sera.
  • szaszłyki z kurczaka lub delikatny filet drobiowy w każdej postaci – podajemy je zazwyczaj z takimi dodatkami jak sos czosnkowy lub barbecue, ale w sezonie grillowym warto postawić na pachnący wakacjami winegret truskawkowy. Z listkami mięty lub bazylii będzie smakował naprawdę niesamowicie świeżo. Kurczaka można też podsmażyć w kawałkach i dorzucić do sałatki.
  • dorsz z piekarnika – ryby i owoce morza z reguły dobrze komponują się z kwaskowymi elementami (często serwujemy je z cytryną). Dlatego truskawkowy winegret sprawdzi się tu doskonale.

Jak zrobić domowy winegret z truskawek?

Potrzebne będą 4 podstawowe elementy, a mianowicie świeże lub mrożone owoce, kwaśny element (w postaci octu lub soku z cytryny), oliwa, najlepiej extra virgin, tłoczona na zimno oraz przyprawy do smaku. Opcjonalnym składnikiem jest cukier lub miód. Używamy go, kiedy potrzebne jest zbalansowanie smaków dressingu. Może nie być konieczny, to zależy od smaku truskawek. Składniki wystarczy połączyć ze sobą za pomocą blendera. Jeśli chcemy ukręcić dressing ręcznie, z użyciem rózgi kuchennej, pamiętajmy, żeby oliwę dodawać cienkim strumieniem na samym końcu. Dzięki temu powstanie ładna, nierozwarstwiona emulsja.

Składniki:

  • 200 g truskawek
  • 30 ml octu jabłkowego (lub balsamicznego, dressing będzie miał wtedy nieco głębszą barwę)
  • 50 ml oliwy (może być też olej z awokado lub pestek winogron)
  • Szczypta soli morskiej
  • Szczypta czarnego pieprzu
  • Opcjonalnie: miód lub syrop klonowy

Przygotowanie:

  1. Myjemy truskawki. Odrywamy szypułki (mogą też zostać, owoce i tak blendujemy, a zielone ogonki mają wartościowe składniki odżywcze). Wrzucamy je do kielicha blendera.
  2. Dodajemy ocet lub sok z cytryny oraz oliwę. Miksujemy na jednolity sos. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Sprawdzamy smak. Jeśli kwasowość za bardzo wybija się na pierwszy plan, dolewamy syrop lub miód. Jeśli nie chcemy podnosić indeksu glikemicznego sosu, możemy rozpuścić ksylitol lub erytrytol w odrobinie wody i dodać go do dressingu.
  4. Przechowujemy winegret truskawkowy w lodówce. Kiedy nadejdzie czas podania, ponownie go mieszamy, po czym polewamy nim sałatkę. Nie róbmy tego wcześniej, żeby wybrane liście i warzywa pozostały chrupkie do ostatniej chwili.

Pomysł na sałatkę z truskawkowym winegretem

Kiedy już wiadomo, jak zrobić prosty dressing z truskawek, można zacząć bawić się różnymi połączeniami smakowymi, a także korzystać z sezonowych produktów. Winegret owocowy warto podawać na przykład z fasolką szparagową, botwinką lub bobem. Oto nasza propozycja:

Składniki:

  • 500 g bobu
  • 1 awokado
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • Pęczek cebuli dymki
  • 150 g sera halloumi + olej do smażenia
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • Truskawkowy winegret

Przygotowanie:

Reklama
  1. Gotujemy bób al dente. Jeśli ziarna są młode, powinno im wystarczyć około 10 minut od momentu wrzenia wody. Odcedzamy je i przelewamy pod kranem, żeby wytraciły temperaturę. Kiedy przestygną, obieramy ze skórek.
  2. Ser halloumi kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju, aż zyska rumianą, chrupką skórkę. Najlepiej wybrać patelnię z nieprzywierającą powłoką, żeby ser się nie pokruszył.
  3. Przygotowujemy truskawkowy winegret według powyższego przepisu.
  4. Przepoławiamy awokado, wyjmujemy pestkę. Kroimy miąższ w kostkę. Oprószamy go solą i skrapiamy sokiem z cytryny.
  5. Siekamy cebulę dymkę. Pomidorki przepoławiamy.
  6. Umieszczamy przygotowane składniki w salaterce. Delikatnie mieszamy. Posypujemy prażonymi ziarnami słonecznika. Polewamy winegretem. Przed podaniem możemy ozdobić natką pietruszki lub listkami mięty.
Reklama
Reklama
Reklama