Wszyscy lubimy cynamon, szczególnie w okresie zimowym, gdyż ta przyprawa wspaniale rozgrzewa i otula pięknym zapachem cały dom. Idealnie sprawdza się do korzennych pierniczków, a także herbaty, grzańca czy kakao... ale nie tylko. Nie wszyscy wiedzą, że ten dodatek warto dodawać również do wytrawnych dań i tak się składa, że genialnie podkręci on jedną z dwunastu tradycyjnych potraw. Dodajcie nutę cynamonu do tego przepisu, a oszalejecie na punkcie tego smaku.

Reklama

Do czego dodawać cynamon?

Odrobina cynamonu fantastycznie podkreśli każde pomidorowe danie. Choć może wydawać się to dziwnym połączeniem, dzięki swojej naturalnej słodyczy, przyprawa ta niweluje lekką kwaśność pomidora, przez co idealnie balansuje wszystkie smaki w daniu. Fantastycznie sprawdzi się więc do wszelkiego rodzaju dań na ciepło, szczególnie sosów, gulaszy i zup. Odrobina tego składnika doskonale pasuje też do ryby po grecku, a dokładniej do warzywnego sosu, którym przykrywamy usmażone filety. Na pół kilograma ryby wystarczy już tylko malutka szczypta, a różnica w smaku będzie ogromna.

ryba panierowana

Najlepsza ryba po grecku - przepis

Składniki:

  • 500 g filetów z ulubionej ryby
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki wody
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • szczypta cynamonu
  • olej do smażenia
  • mąka do panierowania
  • sól, pieprz i oregano
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

1. Filety rozmrażamy, a następnie dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy je na kawałki, a następnie lekko skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą, pieprzem oraz oregano. Tak przygotowaną rybę odstawiamy na 20 minut.

2. W tym czasie obieramy marchew, pietruszkę oraz cebule. Cebulę drobno siekamy, a warzywa korzeniowe ścieramy na tarce o jak grubszych oczkach.

3. Na odrobinie oleju najpierw podsmażamy samą cebulę, a kiedy się zeszkli, dorzucamy resztę warzyw oraz liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Smażymy na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy na patelnię koncentrat, odrobinę wody oraz szczyptę cynamonu i dusimy sos pod przykryciem jeszcze przez kilka minut.

4. Rybę obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu układamy ją na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Reklama

5. Na dno naczynia przekładamy połowę sosu warzywnego, następnie układamy usmażoną rybę i całość przykrywamy resztą warzyw w sosie. Gotową rybę po grecku najlepiej włożyć do lodówki na kilka godzin, aby wszystkie smaki się przegryzły.

Reklama
Reklama
Reklama