Wygląda jak lazania, a smakuje jak gołąbki. Genialny przepis na tani i sycący obiad

Czasem tygodniami chodzi za nami ochota na konkretne danie, ale nie mamy zapału, żeby je przygotować. Jeśli więc macie ochotę na gołąbki, ale zniechęca was zawijanie każdego listka kapusty, zróbcie to klasyczne danie w pomysłowej i znacznie łatwiejszej wersji. Wystarczy chwila przygotowań, a nie tylko smak, ale również wygląd z pewnością zachwyci każdego.
Jak zrobić pyszny, sycący i tani obiad na kilka dni?
Jeśli kochacie gołąbki i lazanię, oczaruje was zapiekanka gołąbkowa, czyli po prostu warstwowe gołąbki z blachy. Zyskujemy w ten sposób smak domowych gołąbków, jednak bez pracochłonnego zawijania, z kolei porównanie do lazanii też nie jest przypadkowe, bo przepis robi się analogicznie do kultowego włoskiego dania. Warstwę makaronu zastępują tylko ugotowane listki kapusty, które przekłada się doprawioną mięsną masą, a na koniec polewa pomidorowym sosem. Całość ląduje w piekarniku i reszta robi się już sama. Zobaczcie, jak zrobić zapiekankę gołąbkową krok po kroku.

Prosty przepis na zapiekankę gołąbkową
Składniki:
- 1 kapusta biała,
- 1,5 kg mięsa mielonego (najlepiej grubo mielonego),
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 2 średnie cebule,
- 3 jajka,
- koperek,
- odrobina cukru,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Główkę kapusty parzymy, aż liście zmiękną. W tym czasie obieramy i drobno kroimy cebulę, a koperek myjemy i siekamy. Następnie dodajemy warzywa do mięsa mielonego, wbijamy też jajka i dosypujemy sól. Wszystko dokładnie mieszamy.
Ze sparzoną kapusty ostrożnie oddzielamy listki i wycinamy z nich twarde końcówki. Tak przygotowaną kapustą wykładamy dno blachy, najlepiej robiąc podwójną warstwę. Na tym układamy cienko mięsną masę i ponownie układamy liście kapusty. Przekładamy tak warstwy aż się skończą, a ostatnią z nich powinna być kapusta. Puszkę pomidorów mieszamy z odrobiną cukru, solą i pieprzem i wylewamy powstały sos na kapustę.
Gotowa zapiekanka gołąbkowa powinna piec się przez około 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Na ostatnich kilka minut zwiększamy grzanie do 200 stopni, aby zarumienić wierzch dania.
Źródło: smaczniejakwdomu.pl

