W tym artykule:

  1. Jak zrobić gołąbki inaczej?
  2. Prosty przepis na kotleto-gołąbki 2w1
Reklama

Wszyscy kochamy smak gołąbków, ale mało kto robi je na co dzień, ze względu na uporczywe parzenie kapusty, zawijanie, a potem długie czekanie aż danie się ugotuje. Można jednak zrobić znacznie szybszą, a równie pyszną alternatywę. Zobaczcie genialny przepis na kotleto-gołąbki, które wyglądają jak tradycyjny mielony, a w środku skrywają kapuściano-mięsny smak.

Jak zrobić gołąbki inaczej?

Zamiast cierpliwie czekać aż gołąbki ugotują się w bulionie lub zapieką w sosie, możecie znacznie przyspieszyć cały proces. Wystarczy, że wybierzecie kotleto-gołąbki z patelni, które robi się dosłownie w 20 minut. Cały myk polega na tym, aby zapanierować nafaszerowane liście kapusty w jajku i bułce, a następnie wrzucić na rozgrzany olej i podsmażyć w obu stron na złoty kolor. Dzięki takiej metodzie uzyskujemy smak gołąbków, ale tracimy znacznie mniej czasu i możemy szybciej cieszyć się posiłkiem.

Ten pomysłowy przepis pokazała na TikToku użytkowniczka @ewa.masterchef, czyli Ewa Szczęsna, którą pamiętamy z 7 edycji kulinarnego show. Zobaczcie, jak zrobić tę pyszną i pięknie wyglądającą potrawę krok po kroku.

gołąbki bez zawijania

Prosty przepis na kotleto-gołąbki 2w1

Składniki:

  • sałata rzymska,
  • 400 g mięsa mielonego z łopatki,
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 100 g kuskusu,
  • 120 ml bulionu,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki,
  • bułka tarta do panierowania.

Przygotowanie:

Listki sałaty blanszujemy, a następnie osuszamy. Cebulkę i czosnek obieramy, drobno siekamy, a następnie podsmażamy. Kuskus zalewamy bulionem i odstawiamy na kilka minut pod przykryciem. Gotowy kuskus mieszamy z mięsem mielonym, podsmażoną cebulką i czosnkiem oraz przyprawami i wyrabiamy na jednolitą masę.

Reklama

Gotową mięsną masą faszerujemy liście i zawijamy je jak gołąbki. Następnie każdego gołąbka panierujemy w jajku wymieszanym z mąką, a potem w bułce tartej. Tak przygotowane kotleto-gołąbki smażymy z obu stron, aż będą ścięte w środku, a z zewnątrz rumiane i chrupiące.

Reklama
Reklama
Reklama