W tym artykule:

  1. "Udawane pieczarki" - wyjątkowe danie z 3 składników
  2. Szybszy sposób na kluski jak pieczarki
  3. Prosty przepis na kluski ziemniaczane jak pieczarki
Reklama

Patrząc na powyższe zdjęcie, na pierwszy rzut oka widzimy pieczarki w sosie, ale w rzeczywistości to zupełnie inne danie, bez grama grzybów. Tę pyszność zrobicie tylko z 3 prostych składników, a całość będzie banalnie proste w wykonaniu. Zobaczcie, jak zrobić te udawane pieczarki, a będziecie zachwyceni nie tylko ciekawym wyglądem tego dania, ale i jego genialnym smakiem. Takim obiadem naje się do syta cała rodzina.

"Udawane pieczarki" - wyjątkowe danie z 3 składników

Te fałszywe grzybki to nic innego jak potato button noodles, czyli kluski ziemniaczane z "guziczkiem", popularne w kuchni azjatyckiej. Przygotowuje się je podobnie jak przepis na kluski śląskie, z ziemniaków, skrobi i wody, jednak cały ich urok polega na specyficznej metodzie formowania, ponieważ z ziemniaczanego ciasta rolujemy małe kuleczki, a potem w każdej z nich robimy wgłębienie szyjką od butelki. W ten sposób w kilka sekund powstają uroczy kształt grzybków.

Takie kluseczki podaje się w kuchni azjatyckiej skąpane w różnych sosach, zwykle na bazie sosu sojowego, czosnku i pikantnych przypraw. W naszej rodzimej wersji można jednak zaserwować je z dowolnym sosem, na przykład pieczarkowym lub z grzybów leśnych. W ten sposób wyczarujemy kluseczki o podwójnie pieczarkowym charakterze.

Szybszy sposób na kluski jak pieczarki

Bazą do naszych klusek będą oczywiście tłuczone ziemniaki. Można ugotować je w klasyczny sposób, ale znacznie szybciej będzie w mikrofalówce. W tym celu musicie tylko pokroić obrane kartofle w kostkę, przełożyć je do naczynia żaroodpornego i wstawić do urządzenia na 7 minut. W ten sposób całe przygotowania znacznie się skracają, a my możemy szybciej cieszyć się smakiem "pieczarkowych" kluseczek.

Ten sprytny przepis cieszy się dużą popularnością na TikToku i możemy zobaczyć go między innymi na profilu @studikio.

kluski śląskie

Prosty przepis na kluski ziemniaczane jak pieczarki

Składniki:

  • 3 ugotowane ziemniaki
  • 150 g skrobi ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki wody
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Tłuczone, wystudzone ziemniaki mieszamy z skrobią ziemniaczaną oraz stopniowo wlewamy wodę, aż ciasto nabierze gładkiej, jednolitej konsystencji. Tak przygotowane ciasto na kluski ziemniaczane formujemy w dłoniach w niewielkie kuleczki, a następnie bierzemy plastikową butelkę i robimy w środku każdej kluseczki okrągłe wgłębienie. Tak przygotowane kluski jak pieczarki gotujemy w osolonym wrzątku przez około 3 minuty, po czym odcedzamy.

Reklama

Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, a następnie podsmażamy na odrobinie oleju. Kiedy się zarumienią, dolewamy sos sojowy i cukier i jeszcze chwilę podsmażamy wszystko na małym ogniu, aż mieszanka zamieni się w lepki sos. Teraz wrzucamy na patelnię kluseczki i dokładnie obtaczamy je w sosie, po czy od razu serwujemy na stół.

Reklama
Reklama
Reklama