Wystarczą 4 składniki, kilka minut i pyszna polewa czekoladowa gotowa. Użyjcie jej do wielkanocnych ciast

Już za chwilę rozpocznie się coroczne pieczenie ciast na Wielkanoc. Nie może pośród nich zabraknąć takich klasyków, jak babka drożdżowa, sernik, makowiec czy mazurek. Wszystkie te pyszności same w sobie są już bardzo smaczne, choć zawsze warto je jeszcze podkręcić. Posłuży do tego smaczna polewa czekoladowa - w końcu czy znacie kogoś, kto nie przepada za ciastem z dodatkiem czekolady? Sprawdźcie, jak zrobić naprawdę dobrą polewę i to w zaledwie parę minut.
Jak zrobić prostą polewę czekoladową?
Do przygotowania takiej polewy potrzebujecie tylko kilku składników. Po pierwsze - czekolada. Cała tabliczka i najlepiej, gdy będzie to czekolada deserowa, czyli składająca się z kakao w wysokości od 30% do 70% (mniej niż 30% to czekolada mleczna, a więcej niż 70% - gorzka). Do tego jeszcze pół kostki masła, 3 łyżki mleka oraz do dwóch łyżek cukru, w zależności od tego, jak słodką polewę lubicie.
Następnie połamcie czekoladę na kawałki. Do rondelka włóżcie masło, wsypcie cukier i powoli podgrzewajcie, aż masło się roztopi. Teraz wsypcie czekoladę, wlejcie mleko i wciąż podgrzewajcie (na małym ogniu), cały czas mieszając. Kiedy cała tabliczka czekolady już się rozpuści i polewa będzie miała jednolitą konsystencję, można już polewać nią ciasto.
Co zrobić, gdy polewa wychodzi zbyt twarda?
Zdarza się, że polewa w garnku jest zbyt gęsta i trudno się ją rozsmarowuje na cieście, a po zastygnięciu tworzy twardą i pękającą skorupę. Dzieje się tak, gdy użyto za dużo czekolady i zbyt mało mleka czy masła. To właśnie dlatego dodanie tych składników do polewy jest konieczne. Jeżeli wasza wyszła zbyt gęsta, wlejcie do niej jeszcze trochę mleka albo słodkiej śmietanki i podgrzewajcie na małym ogniu, cały czas mieszając. Można też użyć więcej masła albo oleju kokosowego.
Natomiast by uniknąć kruszenia się zastygniętej polewy na cieście podczas krojenia, zastosujcie prosty trik. Wystarczy włożyć nóż do gorącej wody i dopiero wówczas zabrać się za krojenie ciasta - dzięki tej sztuczce polewa nie będzie się kruszyć i łamać.

