Zapach, konsystencja i smak domowej drożdżówki z owocami od razu przenosi do sentymentalnych wspomnień z dzieciństwa, jednak nie każdy ma tyle cierpliwości, aby odtwarzać taki wypiek we własnej kuchni. Wszystko dlatego, że dobre ciasto drożdżowe z kruszonką zwykle wymaga długiego i pracochłonnego wyrabiania, ale okazuje się, że można to zrobić sprytniej. Zobaczcie sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania, a będziecie wracali do niego co tydzień.

Reklama

Z jakimi owocami można upiec ciasto drożdżowe?

Zanim jednak poznamy przepis na ten prosty wypiek, zacznijmy od wyboru odpowiednich dodatków. Wiele osób zastanawia się, jakie owoce dać do ciasta drożdżowego, więc rozwiejmy te wątpliwości raz na zawsze i wybierzmy te najlepsze. Każdy zna takie klasyki jak ciasto drożdżowe z rabarbarem czy ciasto drożdżowe ze śliwkami, a ostatnimi czasy coraz popularniejsze robi się też ciasto drożdżowe z borówkami.

Oczywiście w sezonie warto robić ciasto drożdżowe ze świeżymi owocami, ale poza nim można też wykorzystać te mrożone. W drugim przypadku trzeba jednak pamiętać, aby wybierać drobne owoce, które dobrze znoszą obróbkę termiczną i nie mają zbyt dużej ilości wody. Wśród nich wymienić można na przykład:

  • truskawki,
  • czereśnie,
  • wiśnie,
  • maliny,
  • jagody,
  • porzeczki.
ciasto drożdżowe z owocami przepis

Źródło: Getty/iStock

Jak zrobić ciasto drożdżowe z owocami bez brudzenia rąk?

Klasyczny przepis na ciasto drożdżowe wymaga sporo pracy, gdyż wszystkie składniki trzeba porządnie wyrobić w dłoniach. Aby masa nabrała odpowiedniej elastyczności i puszystości, najlepiej robić to przez około 20 minut, jednak przy takim zagniataniu ręce dostają spory wycisk, a kuchenny blat trzeba później dokładnie wysprzątać. Okazuje się jednak, że można oszczędzić sobie tej pracy i zrobić ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Wystarczy tylko miksować wszystkie składniki przez 5 minut przeznaczoną do tego końcówką z hakiem.

Ten prosty przepis podpatrzyliśmy na instagramowym profilu @mamabistropl. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje składników i krótkie wideo z procesem przygotowania krok po kroku. Koniecznie spróbujcie, a nie pożałujecie.

ciasto z truskawkami

Ciasto drożdżowe z owocami - przepis

Składniki:

na ciasto:

  • 10 g drożdży w proszku,
  • 350 ml ciepłego mleka,
  • 200 g cukru,
  • 2 całe jajka + 2 żółtka,
  • 600 g mąki,
  • 100 g mocno miękkiego masła,
  • 2 łyżki oleju.

na kruszonkę:

  • 100 g mąki krupczatki,
  • 100 g masła,
  • 80 g cukru pudru.

dodatkowo:

  • 550 g ulubionych owoców.

Przygotowanie:

  1. Ciepłe mleko łączymy z cukrem oraz 2 całymi jajkami i 2 żółtkami. Wszystko miksujemy przez 2 minuty, a następnie stopniowo wsypujemy mąkę i suche drożdże oraz dodajemy miękkie masło i olej.
  2. Całość wyrabiamy specjalną końcówką z hakiem przez około 5 minut, a po tym czasie przykrywamy gotowe ciasto czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
  3. Po tym czasie przekładamy wyrośnięte ciasto drożdżowe do blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie rozsmarowujemy masę, aby równomiernie pokryła formę, po czym wykładamy na wierzchu ulubione owoce. Jeśli wybieracie drobne borówki czy maliny, dodajecie je w całości, natomiast przy truskawkach warto najpierw pokroić je na połówki bądź ćwiartki.
  4. Gotowe ciasto drożdżowe z owocami odstawiamy do ostatniego wyrośnięcia na około 25 minut, a po tym czasie wkładamy całość do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut.
Reklama

Źródło: Instagram.com/mamabistropl/

Reklama
Reklama
Reklama