W tym artykule:

  1. Co zrobić z dużej przerośniętej cukinii?
  2. Zupa krem z cukinii - przepis
  3. Zupa krem z cukinii - z czym ją podawać?
  4. Co zrobić z większej cukinii? Inny prosty pomysł
Reklama

Jeśli macie własne ogródki lub dostajecie warzywa od rodziny czy znajomych to pewnie niejeden raz zastanawialiście się, co zrobić z przerośniętej cukinii? Takie warzywa nie są już zbyt chrupiące i często mają więcej pestek, niż samego miąższu, ale to nie przeszkadza w tym, aby pysznie wykorzystać je w kuchni. Zobaczcie prosty pomysł na genialny obiad z takiego gigantycznego kabaczka. Wystarczy tylko jedna przerośnięta cukinia, a wyjdzie z tego pyszne danie dla całej rodziny i to na kilka dni.

Co zrobić z dużej przerośniętej cukinii?

Przerośnięte cukinie mają to do siebie, że ich skórka robi się już bardzo twarda, a miąższ w środku jest nieco gąbczasty i mało chrupiący. Z tych względów takie okazy wykorzystuje się najczęściej na różnego rodzaju przetwory, takie jak keczup z cukinii, leczo do słoików, czy dżem z cukinii na słodko. Nie każdy jednak ma czas i chęci na przygotowywanie takich zapasów na zimę, a wtedy warto wykorzystać szybki i prosty przepis na zupę krem z cukinii.

Takie danie robi się właściwie samo i będzie fantastycznym wyborem na szybki obiad dla całej rodziny. Jedna przerośnięta cukinia wystarczy, aby przygotować wielki gar pysznej potrawy, który z pewnością wystarczy wam na przynajmniej 2-3 obiady. Zobaczcie, jak zrobić zupę z cukinii krok po kroku i sprawdźcie, z czym można ją podać, aby była jeszcze pyszniejsza.

kawior z cukinii

Zupa krem z cukinii - przepis

Składniki:

  • 1 przerośnięta cukinia (około 800 g-1 kg),
  • 1 l bulionu,
  • 1 duża cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 2-3 łyżki kanapkowego serka śmietankowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Cukinię obieramy (opcjonalnie wydrążamy pestki, jeśli są już bardzo duże) i kroimy warzywo w kostkę. Cebulę i czosnek również obieramy i podsmażamy je w dużym garnku na maśle.
  2. Gdy już się zeszklą, dorzucamy cukinię i dalej podgrzewamy całość na masełku, aż cukinia się lekko zarumieni. W tym momencie zalewamy całość bulionem, przykrywamy i gotujemy na małej mocy palnika przez około 15 minut.
  3. Po tym czasie dodajemy serek śmietankowy, doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem, a następnie odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Gdy zupa z cukinii przestygnie, blendujemy ją na gładki krem i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Zupa krem z cukinii - z czym ją podawać?

Zupa krem z cukinii wychodzi kremowa i aksamitna, więc idealnie będzie pasował do niej jakich chrupiący dodatek. W tym celu możecie po prostu zgrillować całe kromki chleba lub przygotować szybkie grzanki z patelni. Wystarczy tylko pokroić chleb (świetnie sprawdzi się do tego czerstwe pieczywo, które już nie zachęca do przygotowywania kanapek) w drobną kostkę i podsmażyć go na maśle z ulubionymi przyprawami.

Innym pysznym pomysłem na dodatek do zupy krem jest groszek ptysiowy, który kupicie w każdym większym sklepie. Takie chrupiące, leciutkie kuleczki nie tylko pysznie smakują i sprawiają, że zupa jest bardziej sycąca, ale przy okazji pięknie dekorują gotowe danie.

pasta z cukinii

Co zrobić z większej cukinii? Inny prosty pomysł

Jeśli natomiast nie jesteście fanami zup, to przerośnięte cukinie możecie wykorzystać w jeszcze jeden prosty sposób. Takie duże kabaczki świetnie sprawdzą się do faszerowania wszelkimi ulubionymi nadzieniami na bazie mięsa, ryżu, kaszy, czy podsmażonych warzyw. Możecie wypełnić je właściwie wszystkim, co akurat macie w lodówce, bo do takiego dania pasują również wszelkiego rodzaju wędliny i kiełbasy, a także starty ser żółty, czy pokrojona w plastry mozzarella.

Taką cukinię trzeba tylko dobrze umyć i nie wymaga już ona obierania, bo po upieczeniu skórka stanie się miękka i lekko się zarumieni. Potem już tylko wydrążacie miękki środek z pestkami, a w to miejsce upychacie po brzegi ulubiony farsz i posypujecie całość startym serem. Dodatkowo możecie też zalać takie faszerowane cukinie sosem pomidorowym, a wtedy po upieczeniu będą jeszcze smaczniejsze i bardziej mięciutkie.

Reklama

Dobrym pomysłem jest pieczenie ich pod przykryciem, na przykład w naczyniu żaroodpornym lub po prostu z wykorzystaniem kawałka folii aluminiowej. Dzięki temu szybciej dojdą, a pokrywkę zdejmiecie dopiero na ostatnich kilkanaście minut obróbki, aby wierzch cukinii ładnie się zarumienił.

Reklama
Reklama
Reklama