Z 3 ziemniaków robię 20 pysznych kotletów. Mielone mogą się schować

Kiedy zadajecie domownikom pytanie "co chcecie na obiad", najczęściej pewnie słyszycie odpowiedź "nie wiem". Ale gdy proponujecie mielone, schabowe, albo spaghetti, nie słychać entuzjazmu. Zaczyna się wtedy wymyślanie, co zrobić z rzeczy, które macie w lodówce tak, by powstało coś nowego, pysznego i by nakarmić całą rodzinę. Jeśli macie w domu ziemniaki, kawałek kiełbasy, albo boczku i kilka dodatków, przygotujecie danie, które spodoba się i posmakuje każdemu. Bardzo proste i najecie się do syta.
Ziemniaczane kulki z dodatkami
Sprawdźcie, czy macie 3 duże ziemniaki, kawałek kiełbasy, ser i zioła. Jeśli tak, to w kilka chwil zrobicie obiad, po którym nikt nie będzie głodny. Do tego ziemniaczane kulki pachną tak, że nawet sąsiedzi pozazdroszczą wam tego dania.
Przygotujcie:
- 3 ziemniaki
- woda
- sól i pieprz do smaku
- garść świeżych ziół
- 100 g startego sera parmezan
- 100 g pokrojonej z drobna kostkę kiełbasy, lub chudego boczku
- 100 g mąki kukurydzianej (jeśli nie macie, możecie ją zastąpić zwykłą mąką)
- olej do smażenia
Ziemniaki obierzcie, pokrójcie na ćwiartki i ugotujcie do miękkości w osolonej wodzie. Gdy lekko przestygną przełóżcie do miski i ugniećcie tłuczkiem do ziemniaków na jednolitą masę. Dorzućcie kiełbasę albo boczek. Zioła pokrójcie drobno i dosypcie. Wymieszajcie a następnie wsypcie mąkę kukurydzianą i doprawcie solą i pieprzem. Jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszajcie, by powstała gładka masa. Ręce zmoczcie olejem i formujcie z przygotowanej masy niewielkie kulki ok. 3 cm średnicy. Na patelnię wlejcie olej i rozgrzejcie. Ułóżcie wszystkie kulki ziemniaczane na rozgrzanej patelni na głębokim oleju. Gdy się zrumienią z 1 strony odwrócić i smażcie, do zrumienienia całości. Skórka powinna być twarda i chrupiąca. Podawajcie gorące z ulubionym dipem i sałatką.
Z czym podawać kotlety ziemniaczane?
Gorące, usmażone kotlety ziemniaczane świetnie smakują z wszelkiego rodzaju surówkami, które uzupełnią smak ziemniaków. Proponujemy wyrazistą surówkę z pora, albo kapusty kiszonej.


