Z antonówek robię najlepszy farsz do pierogów. 2 wyraziste dodatki tworzą smakowy raj

W tym artykule:
- Jak zrobić farsz z jabłek do pierogów?
- Przepis na pierogi jabłkami antonówkami
- Pierogi z jabłkami - dodatki
- Do czego wykorzystać antonówki? Inne pomysły
Jeśli macie dostęp do sezonowego skarbu, jakim są jabłka antonówki, to koniecznie wykorzystajcie je na farsz do pierogów. Te nieco zapomniane jabłka genialnie sprawdzają się bowiem do przygotowania aksamitnego nadzienia, szczególnie gdy połączycie je z 2 prostymi dodatkami. Zobaczcie, jak zrobić farsz do pierogów z jabłkami, aby miał maksimum smaku i aromatu. Gdy raz spróbujecie takich słodkich pierożków, będziecie lepili je przez cały sezon na antonówki.
Jak zrobić farsz z jabłek do pierogów?
Jabłka antonówki mają naturalnie słodko-kwaśny smak, dlatego genialnie nadają się na farsz do pierogów. Wystarczy tylko je obrać, drobno pokroić (nie zalecamy ścierania na tarce, bo nadzienie staje się wtedy zbyt rzadkie i trudno je sklejać w cieście) i uprażyć z dodatkiem aromatycznych przypraw. W tym celu często wykorzystuje się cynamon, bo to idealny kompan dla jabłek, jednak warto też dorzucić dodatkowy składnik, czyli kilka posiekanych listków świeżej mięty. Takie połączenie korzennych i odświeżających nut wydobędzie z antonówek wszystko to, co najlepsze i sprawi, że pierogi z jabłkami zachwycą każdego.

Przepis na pierogi jabłkami antonówkami
Składniki:
na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki gorącej (ale nie wrzącej) wody,
- 1 żółtko jaja,
- 1 łyżka roztopionego masła,
- szczypta soli.
na nadzienie:
- 4 jabłka antonówki,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżka cukru wanilinowego,
- pół łyżeczki mielonego cynamonu,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- kilka listków świeżej mięty.
Przygotowanie:
- Najpierw robimy ciasto na pierogi, czyli mieszamy mąkę z solą, rozpuszczonym masłem, żółtkiem i gorącą wodą. Wszystko wyrabiamy na gładką masę bez grudek, a następnie przykrywamy lub owijamy folią i odstawiamy na około 20-30 minut.
- W międzyczasie szykujemy nadzienie. Antonówki obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne, a następnie kroimy miąższ w kostkę. Tak przygotowane jabłka przekładamy do garnuszka i podlewamy odrobiną wody oraz soku z cytryny. Następnie wsypujemy cukier, cynamon oraz cukier waniliowy i zaczynamy wszystko prażyć.
- Gdy prażone jabłka będą gotowe, odstawiamy je do wystudzenia, a dopiero na sam koniec do zimnego nadzienia siekamy drobno listki świeżej mięty i wszystko dokładnie mieszamy.
- Ciasto na pierogi cienko wałkujemy, a potem wykrajamy z niego kółka przy pomocy szklanki. Na każdy placuszek wykładamy sporą ilość jabłkowego nadzienia, a potem dokładnie sklejamy brzegi, aby pierogi były szczelne i farsz nie wypłynął podczas gotowania.
- Tak przygotowane pierogi z jabłkami antonówkami gotujemy w lekko osolonej wodzie. Jak długo gotować pierogi z jabłkami? Wystarczą już 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Pierogi z jabłkami - dodatki
Gotowe pierogi jabłkowe świetnie smakują solo, ale warto je podać z jakimś kremowym dodatkiem. Czym polać pierogi z jabłkami? Takie danie świetnie będzie smakowało z kleksem posłodzonej śmietany, ale dobrze sprawdzi się tu również jogurt naturalny lub waniliowy serek homogenizowany. Można też rozpuścić na patelni trochę masła, dodać odrobinę cukru i obficie taką mieszanką nasze pierożki. Jeśli natomiast lubicie prostotę, posypcie je po prostu cukrem pudrem i ewentualnie szczyptą cynamonu, a w takiej minimalistycznej formie też będą przepyszne.
Do czego wykorzystać antonówki? Inne pomysły
Jabłko antonówka świetnie sprawi się nie tylko do pierogów, ale i wielu innych przysmaków. Ten gatunek idealnie nadaje się na soki, a także do ciast i deserów. Z antonówki możecie też zrobić doskonałe domowe przetwory, takie jak musy, przeciery, czy dżemy do słoików. Takie gotowe prażone antonówki przydadzą się w każdej spiżarni, gdyż są wspaniałą bazą do przygotowania szybkiego ciasta. Wystarczy wyłożyć takie jabłka ze słoika na kruchy spód, a łatwa szarlotka lub jabłecznik będą gotowe dosłownie w 30 minut.


