Z Chorwacji przywiozłam rok temu nie tylko wspomnienia. Przepis na cevapcici z piekarnika rozdałam wszystkim znajomym

- Ewa Niepytalska
W tym artykule:
- Cevapcici – perełka kuchni bałkańskiej
- Przepis na cevapcici z piekarnika
- Z czym podać cevapcici z piekarnika?
Kotleciki cevapcici mogą kojarzyć się ze zwykłymi mielonymi, ale nie ma w nich bułki ani jajka. To po prostu mięso doprawione do perfekcji i krótko pieczone lub grillowane tak, że w środku zostają wszystkie naturalne soki. Podobnie jak w przypadku innych dań typu street food, takich jak kebabczeta lub souvlaki, niebagatelną rolę odgrywają dodatki, na czele z dipem – czosnkowym lub pomidorowym. Przygotowanie cevapcici na obiad w domu jest niezwykle proste. Żaden ruszt nie jest potrzebny. Kotleciki wystarczy uformować i wsunąć do piekarnika.
Cevapcici – perełka kuchni bałkańskiej
Przepis na cevapcici pochodzi z Półwyspu Bałkańskiego – podłużne kotleciki czy też kiełbaski nadziane na patyk do szaszłyków można spotkać w Bułgarii, Serbii, Chorwacji i w Albanii, chociaż w każdym z tych państw występują w nieco innym wydaniu. Nie ma jednej uniwersalnej receptury – poszczególne wersje różnią się między innymi rodzajem wykorzystanego mięsa, dodatkami i sposobem podania. Rodowodu tej potrawy na grilla należy doszukiwać się w Turcji. Stamtąd pochodzi jej nazwa – cevapcici oznacza dosłownie „mały kebab”. Oryginalna receptura woła zwykle o jagnięcinę, ale równie dobrze można wykorzystać popularniejszą u nas wołowinę lub wieprzowinę, a także mięso z indyka. Kotleciki podawane są często w chlebkach lepinja lub somun (bałkańskich odpowiednikach pity).
Przepis na cevapcici z piekarnika
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowego)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki chili
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka soli
- ½ pęczka natki pietruszki
- Olej do posmarowania kotlecików
Przygotowanie:
- Obieramy cebulę i kroimy ją w bardzo drobną kostkę lub ścieramy na tarce. Zdejmujemy łupinki z czosnku. Przeciskamy go przez praskę. Natkę pietruszki płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy na ręczniku papierowym, po czym siekamy.
- Przygotowujemy mięso na cevapcici. Możemy wykorzystać gotowy, już zmielony produkt lub obrobić je samodzielnie. Warto wtedy użyć karczku wołowego i łopatki wieprzowej lub jagnięcej. Podobnie jak w przypadku burgera zawartość tłuszczu w wybranej mieszance nie powinna być mniejsza niż 15%, inaczej kotleciki będą zbyt suche. Mieszamy mięso z cebulą, czosnkiem, natką i przyprawami. Przykrywamy folią spożywcza i odkładamy na minimum 30 minut, żeby przeszło smakiem dodatków.
- Smażymy odrobinę mięsa, żeby sprawdzić, czy jest dobrze doprawione. W razie potrzeby dodajemy soli i pieprzu. Formujemy podłużne kotleciki. Dobrze jest ulepić je dookoła patyczka do szaszłyków, bo łatwiej będzie im wtedy nadać odpowiedni kształt, ale gdy przyrządzamy je w piekarniku, nie jest to konieczne.
- Układamy cevapcici na blaszce zabezpieczonej pergaminem. Smarujemy olejem za pomocą silikonowego pędzelka. Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C. W połowie czasu przekręcamy je na drugą stronę, żeby się równomiernie przypiekły. Podajemy na gorąco oprószone wędzoną papryka.
Z czym podać cevapcici z piekarnika?
Możliwości na serwowanie kotlecików cevapcici jest mnóstwo. Sprawdzą się na klasyczny obiad, podane w towarzystwie puree ziemniaczanego i mizerii, ale można też zajadać je w stylu fast food, czyli w bułeczce pita, z frytkami, ketchupem i surówką coleslaw. Jeśli chodzi o dipy, smak, którego nie da się podrobić, to cevapcici z sosem tzatziki. Mięsne szaszłyki z Chorwacji świetnie komponują się także z takimi dodatkami jak:
- aromatyczny ryż jaśminowy z szafranem lub kurkumą,
- młode marchewki w glazurze maślano-miodowej,
- sałatka tabbouleh,
- sałatka ziemniaczana jak na grilla (na przykład z rzodkiewką i ogórkiem małosolnym),
- krążki cebulowe,
- baba ganoush, czyli kremowa pasta z pieczonego bakłażana i tahini,
- klasyczna sałatka grecka.

