W tym artykule:

  1. Składniki na bułeczki z ciasta francuskiego
  2. Jak zrobić bułeczki z ciasta francuskiego?
  3. Z czym jeszcze można zrobić takie bułeczki?
Reklama

Ciasto francuskie to bardzo wdzięczny produkt, który pozwala zrobić prawie wszystko, co nam się wymarzy. Ilość słodkich bułeczek i przekąsek jest niezliczona, w najprostszych wystarczy wyciąć wybrany kształt i przesmarować je dżemem lub nadziać je świeżymi owocami. W awaryjnej sytuacji można je po prostu zwinąć w rulon i pokroić w plasterki. W ten sposób możemy zrobić np. cynamonki z ciasta francuskiego, w których trzeba jedynie roztopić masło i wymieszać cukier z cynamonem. Podobnie jest z wytrawnymi wypiekami, można wsadzić do nich niemal wszystko, zarówno składniki mięsne, jak i warzywne. Zamiast nadziewania sprawdzi się też ułożenie składników na wierzchu, robiąc małe pizze. Ciasto francuskie sprawdzi się również na wykwintne obiady, gdzie otulamy nim różne rodzaje mięsa, tworząc np. słynną polędwicę Wellington lub łososia pieczonego w cieście francuskim.

Składniki na bułeczki z ciasta francuskiego

My proponujemy dziś jeszcze jedno zastosowanie ciasta francuskiego, by zrobić z nich minibułeczki. Do zrobienia takich wyjątkowych przekąsek wystarczy jedna sztuka ciasta francuskiego – oczywiście ilość można zwiększać, jeśli przygotowujemy spotkanie na większą ilość gości. Do tego polecamy:

  • serek śmietankowy lub ziołowy
  • kilka małych liści sałaty
  • ogórek zielony
  • pomidorki koktajlowe
  • jajko do posmarowania

Jak zrobić bułeczki z ciasta francuskiego?

  1. Płat ciasta francuskiego wyjmujemy wcześniej z lodówki, co najmniej 30 minut przed rozpoczęciem pracy. Inaczej ciasto może popękać w czasie rozwijania.
  2. Szklanką wycinamy kółeczka, smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Można je rozetrzeć widelcem, powstanie delikatny wzór. Wsadzamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopniu Celsjusza, w trybie pieczenia góra-dół, na 20-25 minut. Ciasto powinno wyrosnąć na tyle, żeby dało się przekroić je na pół, a także zrumienić się, żeby przyjemnie chrupały.
  3. Wyrośnięte bułeczki wyjmujemy z piekarnika, dajemy im chwilkę ostygnąć, żeby nie poparzyć dłoni. Jak będą już wystarczająco chłodne, kroimy je na pół.
  4. Spód bułeczek smarujemy serkiem śmietankowym lub ziołowym, na nim układamy listek dobrze umytej i wysuszonej sałaty. Potem układamy plaster ogórka sałatkowego lub gruntowego, który będzie bardziej chrupiący – można go wcześniej obrać lub dobrze umyć i pokroić ze skórką. Na to idzie plasterek pomidorka koktajlowego lub innego o niewielkich rozmiarach. Na wierzchu układamy górę bułeczki.
  5. Bułeczki z ciasta francuskiego podajemy na zimno lub na ciepło, według uznania. Na koniec warto przebić je na środku patyczkiem do szaszłyków, nie będą się rozpadały w czasie jedzenia.

Z czym jeszcze można zrobić takie bułeczki?

Nie odpowiadają wam zaproponowane przez nas składniki? W porządku, to żaden problem. Mamy to ogromne pole do popisu. Podpowiadamy, co można zmienić:

  • Wierzch bułeczek posmarowanych jajkiem można dodatkowo obsypać makiem, sezamem (białym lub czarnym) lub czarnuszką, ciekawą opcją będą ziarenka lnu. Sprawdzą się też zmielone przyprawy, np. czosnek granulowany, pieprz, papryka słodka lub ostra, a także płatki chili.
  • Można je przesmarować dowolnym serkiem, oprócz śmietankowych i ziołowych, w sklepach znajdziemy też smak czosnkowy, pomidorowy, paprykowy, z cebulką, z bakłażanem, a nawet z łososiem. W zasadzie pasuje tu każdy wytrawny.
  • A co zamiast serka? Zwykły ser żółty lub plastry mozzarelli lub ricotta. Można pokusić się też o serek wiejski, ale trzeba go naprawdę dobrze odsączyć.
  • Warzywa możemy komponować dowolnie. Zamiast sałaty może być rukola, roszponka lub liście szpinaku. Pomidorki zastąpimy suszonymi, dodatkowo można dołożyć paprykę świeżą lub pieczoną, duszone warzywa, np. bakłażan z cukinią, ale to już wymaga więcej pracy.
  • Na serku można też położyć kawałek wędzonego łososia, plasterek salami lub szynki dobrej jakości.
ciasto francuskie
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama