Z fileta z kurczaka robię na szybko genialny obiad. Ten sos to petarda

W tym artykule:
- Z czym podawać filety z kurczaka?
- Składniki na filet z kurczaka na szybko
- Jak zrobić filet z kurczaka na szybko w białym sosie?
- Co zrobić z fileta kurczaka na szybko?
- Tego się wystrzegajcie, a będzie pysznie
Mięso z kurczaka, zwłaszcza filet, to częsty wybór na obiad, kolację lub przystawkę na przyjęcie. Ma delikatny smak, dlatego dobrze współpracuje z przyprawami i dodatkami. Jest bogate w białko i niskokaloryczne. Chętnie sięgają po nie dzieci. Jedynym minusem jest to, że można je łatwo przesuszyć, ale i na to można znaleźć sposób. To dobra propozycja zarówno na codzienny obiad, proszoną wizytę gości, jak i na uroczyste okazje.
Z czym podawać filety z kurczaka?
W przypadku, gdy sos robi całą robotę, postawcie na dodatki, które będą jakby w tle, nie zagłuszą smaku potrawki. Nie ma się co oszukiwać, najczęściej wybierane są ziemniaki, w różnych postaciach: z wody, gotowane w mundurkach, frytki, pieczone w formie talarków lub łódeczek, a także puree. I przy ostatnim dodatku zatrzymamy się na chwilę, ponieważ wybór jest naprawdę spory:
- z pietruszki
- ziemniaczane z boczkiem
- ziemniaczane z kalarepą
- ze szpinakiem
- z dyni
- z kalafiora
- z ziemniaków i buraków
- z batatów
- z warzyw korzeniowych z musztardą
Jak nie ziemniaki to co? Idźmy w kasze, dobrze sprawdza się tu drobny kuskus i bulgur. Do tego dochodzi jeszcze ryż. Mamy też sosy, które służą do maczania dobrze wypieczonego kurczaka. Szczególnie polecamy słodko-kwaśny, czosnkowy, pomidorowy z chili, musztardowy i aioli.
Składniki na filet z kurczaka na szybko
- 4 filety z piersi kurczaka
- 250 g mascarpone
- 250 g pieczarek
- 1 szalotka
- 1 łyżka oliwy
- 20 g masła
- sól
- pieprz
- pół pęczka natki pietruszki
Jak zrobić filet z kurczaka na szybko w białym sosie?
- Zacznijcie od oczyszczenia mięsa. Filety możecie zostawić w całości lub pokroić w kostkę bądź paseczki. Posypcie je solą i pieprzem do smaku.
- Pieczarki możecie pokroić w cienkie plasterki, ćwiartki lub zostawić je w całości, jeśli są małe. Świeżych nie trzeba nawet obierać, ale trzeba usunąć piasek i inne zanieczyszczenia.
- Szalotkę obierzcie z łupinki i posiekajcie w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzejcie masło, wlejcie też oliwę. Obsmażcie filety z kurczaka z każdej strony. Potem wrzućcie pieczarki i szalotkę, przyprawcie solą i pieprzem do smaku. Następnie dodajcie cały włoski serek mascarpone. Wymieszajcie dość dokładnie. Przykryjcie patelnię, zmniejszcie ogień i duście pod przykryciem przez 10 minut. Smak dodatkowo podkręcicie, dodając łyżeczkę musztardy.
- W tym czasie umyjcie natkę pietruszki, bo zimną, bieżącą wodą. Osuszcie ją dość dobrze, inaczej sos może się rozwarstwić. Dosypcie ją pod koniec duszenia.
Co zrobić z fileta kurczaka na szybko?
To delikatne mięso dobrze komponuje się z wieloma dodatkami, każdy z pewnością znajdzie dla siebie coś odpowiedniego. Jako naprawdę szybki dania można wymienić:
- Sałatki z kurczakiem – można je robić również w wersji na słodko, z owocami i bakaliami. Mniej lub bardziej sycące, z samymi warzywami lub z bazą z makaronu bądź ryżu. Ale chyba najbardziej znana jest sałatka gyros.
- Wrapy – wystarczy zawinąć w pszenne placki mięso i ulubione warzywa.
- Kanapki – na ciepło, w świeżej bułce, z zielonym pesto lub awokado.
- Curry na mleczku kokosowym z czerwoną lub zieloną pastą i ulubione warzywa, na przykład cebula, czerwona papryka i ciecierzyca.
- Warzywa z patelni – najpierw przesmażcie kurczaka, a potem dodajcie warzywa – mogą to być cebula, kukurydza, fasolka szparagowa, marchewka, fasola czerwona, pędy bambusa i brokuł.
Tego się wystrzegajcie, a będzie pysznie
Podstawowym problemem, który często występuje przy obróbce kurczaka jest przesuszone mięso. Jak tego uniknąć? Kładźcie je na dobrze rozgrzany tłuszcz, smażcie krótko z każdej strony (uważajcie, żeby go nie przeciągnąć). W wersji pieczonej, wsadźcie je do rękawa lub naczynia żaroodpornego z przykrywką. Jeśli kroicie kurczaka na kawałki, powinny mieć porównywalną wielkość, inaczej jedne będą już gotowe, a inne surowe. Pamiętajcie też o przyprawach, bo to one głównie nadają mięsu smak. Rozważcie też użycie marynaty.