W tym artykule:

  1. Jak zrobić krem do tortów z lawendą?
  2. Lawendowy krem do tortów i ciast - przepis
  3. Lawendowy krem do tortów i nie tylko - inne pomysły na desery
Reklama

Nigdy nie byłam wielką fanką tortów z kremami, bo często bywają mdłe, tłuste i za słodkie. Przekonała mnie jednak masa do przekładania ciast z poniższego przepisu. Puszysty krem lawendowy przebija wszystkie inne, a to wszystko za sprawą intrygującej nuty smakowej i zapachowej, która jest nie do podrobienia. Pasuje pod każde ciasto i deser na zimno, więc niezależnie od tego, czy robicie kruchy spód, biszkopt, czy wszelkie inne słodkości, ten krem do ciast będzie strzałem w dziesiątkę. Zobaczcie, jak zrobić go krok po kroku, aby wyszedł idealnie puszysty, kremowy i aromatyczny.

Jak zrobić krem do tortów z lawendą?

Sezon na wszelkiego rodzaju imprezy okolicznościowe w pełni, a to znaczy, że wielu z nas przegląda przepisy na domowe torty. Zamiast jednak znów przekładać biszkopty nudnym kremem śmietankowym, waniliowym czy czekoladowym, postawcie na prawdziwy hit, czyli lawendowy krem do tortów. Choć może się to wydawać skomplikowaną recepturą z najlepszych cukierni, to w rzeczywistości przepis jest banalnie prosty i uda się każdemu. Przyda się bowiem tylko klasyczne deserowe trio, czyli serek mascarpone, śmietanka kremówka i cukier puder oraz dodatkowo oczywiście gałązki świeżej lawendy.

Sam proces przygotowania jest banalnie prosty, a jedyne, o czym musicie pamiętać, to ugotowanie lawendy w śmietance, a następnie mocne schłodzenie takiej bazy. Dopiero wtedy możemy brać się za ubijanie i mieszanie z resztą składników. Zobaczcie dokładne proporcje i spróbujcie sami.

Lawendowy krem do tortów i ciast - przepis

Składniki:

  • 330 ml śmietanki kremówki,
  • 1 opakowanie serka mascarpone (250 g),
  • 70 g cukru pudru,
  • kilka łodyżek świeżej lawendy,
  • odrobina fioletowego barwnika spożywczego.

Przygotowanie:

200 ml śmietanki kremówki wlewamy do rondelka o grubym dnie i wrzucamy do środka 2-3 świeże gałązki lawendy. Całość podgrzewamy przez około 5 minut na bardzo małej mocy palnika, nie doprowadzając do zagotowania.

Następnie odstawiamy garnuszek z ognia i zostawiamy śmietankę razem z lawendą w środku do całkowitego ostygnięcia. Gdy wystygnie, przekładamy ją do lodówki i porządnie chłodzimy.

Schłodzoną lawendową śmietankę mieszamy z resztą zimnej śmietanki i ubijamy całość z cukrem pudrem. Gdy bita śmietana będzie już sztywna, stopniowo dodajemy po trochu serka mascarpone (w tym momencie możecie też opcjonalnie dodać kilka kropli barwnika spożywczego) i łączymy całość.

napar z lawendy

Lawendowy krem do tortów i nie tylko - inne pomysły na desery

Gotowy krem lawendowy możemy według uznania od razu rozsmarować na blatach ciasta lub przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na wierzchu jako dekorację tortu. Świetnie sprawdzi się też jako nadzienie do babeczek czy do wypełniania kruchych rurek.

Reklama

Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby zaserwować go jako oddzielny deser. W tym wypadku po prostu przekładamy masę do pucharków, miseczek lub szklanek i dekorujemy świeżymi owocami i listkami mięty lub posypujemy granolą czy chrupiącymi orzachami.

Reklama
Reklama
Reklama