Z papierówek robię najlepsze oponki na śniadanie. Trik z kapslem znacznie ułatwił mi pracę

W tym artykule:
- Oponki jabłkowe w cieście naleśnikowym
- Z czym podawać oponki jabłkowe?
- Co można zrobić z ciasta naleśnikowego?
Często na śniadanie, zwłaszcza w weekend serwujemy wszelkiego rodzaju placki, racuchy i naleśniki. Mamy wtedy trochę więcej czasu i nie spieszymy się do pracy, więc możemy poszaleć i przygotować dla bliskich coś ekstra. Często więc robimy racuchy na kefirze, czy serowe placuszki syrniki. A gdy przychodzi sezon na jabłka, na patelni lądują jabłka w cieście. Można je zrobić na kilka sposobów, najprostszy to pokrojenie ich w plastry i zostawienie ogryzka, można je zetrzeć na tarce i wymieszać z ciastem, ale najbardziej efektowne są właśnie oponki z wykrojonym środkiem. Mamy dla was i przepis i trik na te pyszne oponki jabłkowe. Gwarantujemy, że zrobią wrażenie na domownikach zarówno wizualnie, jak i smakowo.
Oponki jabłkowe w cieście naleśnikowym
Do tego przepisu najlepiej poszukać jabłek papierówek. Te jabłka coraz rzadziej można spotkać nawet na bazarkach i targach. Dawniej były bardzo popularne, bo ich miąższ jest przepyszny. Papierówki są bardzo delikatne i szybko się obijają, dlatego nie nadają się do transportu, Może dlatego trudno je obecnie spotkać w sprzedaży. Dojrzewają już w lipcu, a poznacie je po białej lub bardzo jasno zielonej barwie. Miękkie, słodkie i bardzo aromatyczne. Wystarczy powąchać całe jabłko, by poczuć wspaniały aromat. Szybko miękną pod wpływem ciepła, dlatego doskonale nadają się właśnie do takich dań jak placki, oponki, racuchy czy dżemy.
Oczywiście każde inne jabłka też można wykorzystać do tego przepisu, trzeba tylko ciut dłużej smażyć je na patelni, by zmiękły.
W tym przepisie jabłka mają kształt oponek. Zastanawiacie się jak zrobić ładny otwór w środku? Wystarczy pokroić jabłko w grube plastry od końca do ogonka, a następnie czystym kapslem wytłoczyć środek z gniazdem nasiennym. Błyskawicznie i bez wycinania nożem. Ten patent podpatrzyliśmy na Instagramie użytkownika @pazapah. Poniżej zobaczycie na krótkim filmiku, jak to robią dokładnie.
Do przygotowania oponek jabłkowych potrzebujecie:
- 3 jabłka papierówki
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder lub cynamon do posypania
W misce wymieszajcie mąkę, jajka, mleko, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Nie powinno być żadnych grudek. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajcie trochę mąki, jeśli zbyt gęste, dolejcie mleka. Ciasto powinno być na tyle gęste by powoli wylewać się z łyżki. Musi dobrze przykleić się do jabłek.
Jabłka obierzcie i pokrójcie na plastry grubości 5-6 mm. Środki z nasionami wykrójcie kapslem. Wrzućcie do miski z ciastem naleśnikowym, by całe się zanurzyły.
Patelnię rozgrzejcie, wlejcie olej, przykręćcie ogień i układajcie jabłka oklejone równomiernie ciastem. Ogień nie może być zbyt mocny, bo ciasto spali się na zewnątrz, a jabłka nie zdążą zmięknąć. Smażcie oponki z obu stron na ładny, złoty kolor. Po zdjęciu z patelni posypcie cukrem pudrem albo cynamonem i podawajcie gorące.
Zobaczcie na filmie, jak to zrobić krok po kroku:
Z czym podawać oponki jabłkowe?
Już samo posypanie cukrem pudrem, albo cynamonem wystarczy. Ale możecie dodać do nich ulubiony dżem lub konfiturę. Można też serwować je z bita śmietaną, albo jogurtem greckim. Jeśli pokroicie obok sezonowe owoce, nadadzą całemu śniadaniu dużo świeżości.
Możecie też poeksperymentować i do ciasta naleśnikowego dodać łyżkę mleka skondensowanego, sok cytrynowy, masło orzechowe, albo pokruszone orzechy. Ciasto nabierze nowego smaku, który wzbogaci całe danie.

Co można zrobić z ciasta naleśnikowego?
Ciasto naleśnikowe można wykorzystać na wiele sposobów, nie tylko jako placki czy naleśniki. Zobaczcie kilka pomysłów:

