W tym artykule:

  1. Jak zrobić ciasteczka całuski?
  2. Czym można nadziać ciasteczka całuski? Inne pomysły
  3. Ciasteczka całuski - przepis
Reklama

Jeśli lubicie smak szarlotki, ale nie chce się wam piec całej blachy ciasta, to te ciasteczka będą idealnym zamiennikiem. "Całuski" wzięły swoją nazwę od charakterystycznego kształtu ust, ale mimo, że wyglądają jak z dobrej cukierni, to robi się je banalnie prosto. Wystarczy dosłownie kilka jabłek oraz parę bazowych składników, które zawsze mamy w lodówce. Zobaczcie, jak przygotować je od podstaw.

Jak zrobić ciasteczka całuski?

Aby przygotować ten smakowity deser musicie zagnieść ciasto twarogowe z białego sera, masła, mąki i żółtka jaja. Taką masę należy potem wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut, a najlepiej zrobić ją z wyprzedzeniem i chłodzić nawet przez kilka godzin. Dzięki temu po upieczeniu ciasteczka całuski będą jeszcze bardziej kruche i rozpływające się w ustach.

Potem schłodzone ciasto cienko wałkujemy, wycinamy z niego kółka, a do każdego z nich wkładamy ćwiartkę jabłka i składamy ciastko na pół. W ten prosty sposób powstają nam właśnie urocze "całuski", które wystarczy już tylko posmarować białkiem jajka, posypać cukrem i upiec.

ciastka z jabłkami

Czym można nadziać ciasteczka całuski? Inne pomysły

Ciasteczka całuski z jabłkami robi się błyskawicznie, ale nikt nie powiedział, że to jedyna opcja na smaczny deser. Zamiast jabłek możecie też wypełnić ciasto twarogowe różnymi innymi smakołykami, a w tym celu świetnie sprawdzą się gruszki, nektarynki lub twarde śliwki. Innym pomysłem na smaczny farsz do ciastek mogą być orzechy, suszone owoce lub nawet masa budyniowa.

Przepis na ciasteczka całuski z jabłkami podpatrzyliśmy na TikToku @orchideli. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje wszystkich składników oraz krótkie wideo z procesem przygotowania krok po kroku.

Kruche ciasteczka z mlekiem skondenowanym

Ciasteczka całuski - przepis

Składniki:

  • 2-3 jabłka (najlepiej kwaśne),
  • 200 g zimnego masła,
  • 250 g twarogu,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • cukier do posypania.

Przygotowanie:

1. Rozbijcie jajko i oddzielcie białko od żółtka. W misce wymieszajcie mąkę, pokrojone na kawałki zimne masło, pokruszony twaróg i żółtko jaja. Wszystko zagniećcie na gładkie ciasto i wstawcie je do lodówki na jakiś czas, aby porządnie się schłodziło.

Białko jaja zostawcie na później do posmarowania ciasteczek po wierzchu. Jabłka obierzcie i pokrójcie w ćwiartki. Schłodzone ciasto wyjmijcie z lodówki i cienko je rozwałkujcie. Następnie wycinajcie z niego kółka szklanką. Na każdym kółku ułóżcie kawałek jabłka i złóżcie krążek na pół.

Tak przygotowane ciasteczka całuski układajcie na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec posmarujcie je wszystkie białkiem jaja i posypcie cukrem, a potem pieczcie w 200 stopniach przez około 20 minut.

Reklama

Źródło: Tiktok.com/@orchideli

ciasteczka z żurawiną Nigelli Lawson
Reklama
Reklama
Reklama